Afvallen tijdens de Overgang

Afvallen in 2021

Afvallen tijdens de overgang is eenvoudiger dan je denkt.

Als je in de overgang komt, dan verandert je lichaam in rap tempo. Dit wordt veroorzaakt door veranderingen in je hormoonspiegel. De hormonen gieren namelijk door je lijf tijdens je overgang en dit raakt allerlei dingen. Ook overgewicht tijdens de overgang komt regelmatig voor. Ondanks dat de veranderingen in je lichaam worden veroorzaakt door hormonen kun je ook gewoon afvallen tijdens de overgang.

Overgewicht tijdens de Overgang

Sommige vrouwen hebben last van gewichtstoename als ze in de overgang komen. Dit heeft er mee te maken dat het vet anders verdeeld wordt over je lichaam. Doordat er veel veranderingen gaande zijn, heeft het vet de neiging om zich te concentreren op de buik en op de borsten, met name dus het bovenste deel van het lichaam. Bewegen is altijd goed, ook in de overgang. Veel Vrouwen hebben het zwaar tijdens de overgang. Je hebt al zoveel klachten, je bent moe en hebt last van opvliegers en dan krijg je ook nog last van gewichtstoename. Daar zit je vaak niet op te wachten, maar helaas kun je er niet altijd wat aan doen. Je lichaam is namelijk aan het veranderen en daar heb je geen invloed op.

Gelukkig kun je er wel wat aan doen en zorgen dat je gezond en gevarieerd blijft eten. Eigenlijk is dat altijd van belang, of je nu in de overgang bent of niet. Maar als je de gewichtstoename aan wil pakken of wil voorkomen, dan is het goed om te kijken naar je huidige eetpatroon en leefpatroon. Iedere dag heb je een vaste routine, wanneer eet je en wat eet je? Heb je tussendoor honger en wat eet je dan? Door dit goed in kaart te brengen kun je misschien wel in kaart brengen waarom je last hebt van gewichtstoename. Vanaf dat moment ga je het aanpakken en zorgen dat je de gewichtstoename af gaat laten nemen.

Uiteraard zit je er niet op te wachten dat je zwaarder. Je lichaam heeft het zwaar genoeg als gevolg van de hormonale veranderingen en je hebt last van opvliegers, moeheid en tal van andere overgangsklachten. Ondanks dat er een hormonale oorzaak is voor al deze veranderingen is het gelukkig niet zo dat afvallen tijdens de overgang onmogelijk is.

In dit artikel gaan we dan ook in op de vraag hoe je kunt afvallen tijdens de overgang. We doen dat daar in te gaan op de gaan op de vraag wat er in je lichaam verandert als je in de overgang komt. Vervolgens kijken we naar de rol van voeding in dit proces. Als laatste kijken we naar de voordelen van voldoende beweging.

Hormonen

Tijdens de overgang verandert je lichaam nog al. Dit komt doordat je hormoonbalans een paar flinke opdoffers krijgt. Voordat je in de overgang geraakt, maakt je lichaam veel oestrogeen aan. Deze verhoogde oestrogeenwaarden leiden ertoe dat je vet gaat opslaan in de billen, bovenbenen en kuiten.

Vlak voordat de overgang daadwerkelijk begint, daalt de oestrogeenproductie ineens sterk. Hoewel je misschien zou verwachten dat je lichaam dan minder vet opslaat, is dat helaas niet zo. Je lichaam vraagt juist om meer eten en de kans is groot dat je ook, al is het ongemerkt, iets minder gaat bewegen. Het resultaat is een verdere gewichtstoename.

Als de menopauze begint, dan daalt de oestrogeenproductie nog verder en ontstaat er een nog grotere onbalans in je hormonen. Als gevolg hiervan ga je nog iets meer kilo’s opslaan. Dit heeft voor een deel ook te maken met stressreacties die veroorzaakt worden door de hormonale veranderingen.

Voeding en de overgang

Tijdens de overgang kun je in plaats van geraffineerde producten zoals witte suiker en wit meel, beter volkorenproducten eten. Ook kun je het beste de consumptie van eiwitrijke en vette maaltijden beperken. Iedere dag verse groenten en fruit eten wordt dan weer wel aangeraden. Als je naar de Oosterse landen kijkt, dan zie je dat de vrouwen daar gemakkelijker de overgang doorkomen dan vrouwen in Nederland en andere landen in het westen. Vaak wordt er gezegd dat het te maken heeft met het eten. In deze landen worden dagelijks sojaproducten gegeten. In soja zitten stoffen met een hormoonachtige invloed, wat vergeleken kan worden met het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. Dit noemen ze ook wel fyto-oestrogenen.

gezond fruit

Een andere belangrijke aanbeveling is om tijdens de overgang zoveel mogelijk groenten en fruit te eten. Op deze manier krijg je veel voedingstoffen binnen die je lichaam op dat extra nodig heeft, zoals magnesium, kalium en vitamine E. Overigens is het ook verstandig om veel water te drinken, omdat je als gevolg van opvliegers en nachtzweten veel vocht kunt verliezen.

Vraag steun

De klachten tijdens de overgang vergen nogal wat van je lichaam. De kans is groot dat je vermoeider bent en daardoor ook wat minder mentale kracht hebt. Met name als gezond eten moeilijk voor je is, is de kans groter dat je kant en klaarmaaltijden gaat gebruiken of dat je een maaltijd laat thuis bezorgen. Het is dan ook extra belangrijk om hier op te letten. Je kunt bijvoorbeeld de hulp inschakelen van je omgeving (partner, kinderen, vriendinnen). Daarnaast kun je er voor kiezen om alvast lekkere en gezonde snacks klaar te maken of te kopen voor de momenten waarop je honger hebt.

Soja

Er wordt wel gezegd dat vrouwen uit Aziatische landen gemakkelijker door de overgang komen als Europese vrouwen. Een van de theorieën hierover is dat dit te maken heeft met de voeding die gebruikelijk is in deze landen. In Azië worden veel producten gegeten met soja hierin. In soja zitten stoffen die lijken op vrouwelijke het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Deze fyto-oestrogenen kunnen de gevolgen van de overgang dempen. Dit zorgt er dan ook voor dat het makkelijker wordt om af te vallen tijdens de overgang. Overigens is het misschien niet zo’n goed idee om je partner mee te laten doen aan een dieet dat rijk is aan deze fyto-oestrogenen, omdat zijn testosteronspiegel kan veranderen.

Bewegen tijdens de overgang

Als je wilt afvallen tijdens de overgang, dan is het van groot belang dat je voldoende beweegt. Voldoende beweging biedt veel voordelen als het gaat om het afvallen tijdens de overgang. Allere