Overgewicht tijdens de overgang? Afvallen doe je zo…

Als je in de overgang komt, dan is lichaam aan het veranderen. De hormonen gieren door je lichaam en dat heeft op veel dingen invloed, ook op je gewicht. Sommige vrouwen hebben last van gewichtstoename als ze in de overgang of menopauze komen. Dit heeft er mee te maken dat het vet anders verdeeld wordt over je lichaam. Doordat er veel veranderingen gaande zijn, heeft het vet de neiging om zich te concentreren op de buik en op de borsten, met name dus het bovenste deel van het lichaam. Bewegen is altijd goed, ook in de overgang. Vrouwen krijgen het soms zwaar te voorduren tijdens de overgang. Je hebt al zoveel klachten, je bent moe en hebt last van opvliegers en dan krijg je ook nog last van gewichtstoename. Daar zit je vaak niet op te wachten, maar helaas kun je er niet altijd wat aan doen. Je lichaam is namelijk aan het veranderen en daar heb je geen invloed op. Gelukkig kun je er wel wat aan doen en zorgen dat je gezond en gevarieerd blijft eten. Eigenlijk is dat altijd van belang, of je nu in de overgang bent of niet. Maar als je de gewichtstoename aan wil pakken of wil voorkomen, dan is het goed om te kijken naar je huidige eetpatroon en leefpatroon. Iedere dag heb je een vaste routine, wanneer eet je en wat eet je? Heb je tussendoor honger en wat eet je dan? Door dit goed in kaart te brengen kun je misschien wel in kaart brengen waarom je last hebt van gewichtstoename. Vanaf dat moment ga je het aanpakken en zorgen dat je de gewichtstoename af gaat laten nemen.

Bewegen tijdens de overgang

In de overgang is het goed om te blijven bewegen. Je zal er niet altijd zin in hebben, maar het is wel beter om te doen. Je krijgt er energie van en je zal je ook fitter voelen. Oestrogeen wordt door vrouwen opgeslagen in het vetweefsel. Het zou kunnen dat dit teveel wordt gedaan in verhouding tot progesteron. Wanneer dat zo is, dan kan dat voor ongemakken zorgen. Je kunt gewichtstoename niet altijd voorkomen, sommige mensen hebben er meer aanleg voor. Maar je kunt er wel op letten en proberen om het risico in ieder geval te verkleinen. Als je ervoor zorgt dat je op het juiste gewicht blijft, regelmatig gaat bewegen, dan kun je er al veel mee voorkomen. Iedere dag een half uur wandelen is daarbij zeker aan te raden en zal je zeker beter doen voelen.

Voeding en de overgang

Tijdens de overgang kun je in plaats van geraffineerde producten zoals witte suiker en wit meel, beter volkorenproducten eten. Ook kun je het beste de consumptie van eiwitrijke en vette maaltijden beperken. Iedere dag verse groenten en fruit eten wordt dan weer wel aangeraden. Als je naar de Oosterse landen kijkt, dan zie je dat de vrouwen daar gemakkelijker de overgang doorkomen dan vrouwen in Nederland en andere landen in het westen. Vaak wordt er gezegd dat het te maken heeft met het eten. In deze landen worden dagelijks sojaproducten gegeten. In soja zitten stoffen met een hormoonachtige invloed, wat vergeleken kan worden met het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. Dit noemen ze ook wel fyto-oestrogenen.

Gewichtstoename aanpakken, zo doe je dat

Je bent in de overgang en je hebt last van gewichtstoename, dit kan diverse oorzaken hebben. Het kan zijn dat het te maken heeft met de veranderingen in je lichaam. Maar het kan ook zijn dat je anders bent gaat eten of leven. Misschien heb je geen zin meer om te koken of wat te doen, en haal je vaker kant en klare maaltijden. Dat is niet goed, maar het kan wel de gewichtstoename verklaren. Sta eens stil bij jezelf waarom je last hebt van gewichtstoename en pak dit aan, tips nodig?

 • Vermijd producten die veel suiker bevatten. Zoals frisdrank, snoep, gebak etc. Suiker zorgt ervoor dat je hormoonhuishouding gaat schommelen. Hierdoor wordt je gevoeliger voor vetopslag. Dit verklaart voor veel vrouwen buikvet.
 • Bekijk je huidige eetpatroon. Eet je gevarieerd? Eet je gezond? Heb je vaak honger? Eet je dan tussendoortjes?
 • Probeer een broodbuik te vermijden. Gebruik liever een groene smoothie of een ander ontbijt.
 • Wat eet je zoal op een dag? Sta daar eens bij stil.
 • Vervang ongezonde snacks door gezonde snacks.
 • Snoepen tussendoor? Neem een stuk fruit!

Bewegen tijdens de Overgang

Bewegen is goed tijdens de overgang. Je kunt hierdoor gewichtstoename ook af laten nemen, je gaat namelijk iedere dag bijvoorbeeld een half uur extra bewegen. Je zal merken dat je hierdoor ook af gaat vallen.

Als je last hebt van gewichtstoename, ga dan gezonder en meer gevarieerd eten, maar ga ook meer bewegen. Deze combinatie gaat er voor zorgen dat je je snel beter voelt. Ontdek zelf maar eens hoe leuk koken is en hoeveel gezonde producten ook echt lekker zijn! Je kunt hierdoor meteen genieten van de dag en je kijkt uit naar de vaste maaltijden die je nuttigt.

Je kunt beter kleinere porties eten dan in een keer heel veel eten naar binnen werken. Zorg dat je gezond en gevarieerd eet.

Neem de tijd om te eten. Zorg dat je goed gaat kauwen en neem de tijd om van je eten te genieten. Dit zorgt er voor dat de vertering al in je mond begint!

Wil je een aantal kilo’s verliezen?

Dan raad ik je aan om eens te kijken naar mijn programma: Overwin je Overgang. Hier staat het hele proces van de overgang duidelijk uitgelegd en krijg je praktische tips om je overgewicht te verminderen. Je ontvangt als extra een receptenboek met vetverbrandende recepten die ook nog eens fyto-oestrogenen bevatten. Ideaal om je overgangsklachten te verminderen én tegelijkertijd gewicht te verliezen.

Gezonde Groeten,

ria

Reageer op dit artikel

REAGEER ZONDER FACEBOOK

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in

14 Reacties

 1. slank door de overgang is een aanrader voor iedere vrouw in de overgang. niet uitsluitend overgewicht maar ook andere uiteenlopende menopauze kwaaltjes worden besproken in het programma van ria kamelle

 2. ik heb net het afvalplan gekocht via Ideal, maar heb geen mogelijkheid tot registreren ontvangen. Ook geen bevestiging per mail ontvangen. Hoe gaat de bestelprocedure nu verder?

 3. Ik ben 53 jaar en had weinig energie. Ik sport 4 keer in de week, maar ik had steeds minder puf. Op het werk ging het de laatste weken ook niet zo goed. De cursus Overgangstransformatie bestaat uit ingesproken video’s die je helpen om weer in balans te komen. Ik voel me veel rustiger en minder gestrest

 4. Ongeveer een half jaar geleden heb ik het programma Overgangstransformatie gekocht. Ik had ontzettend last van vermoeidheid en onrust… Na een stressvolle periode (scheiding) en ik mij door de overgang een beetje ben verloren voelde heb ik mezelf weer teruggevonden… Ik sta weer positief in het leven. Dank je wel Ria Kamelle!

 5. Hallo, ik ben 47 en al enige tijd in de menopauze. Nu heb ik overdag veel last van opvliegers en in de avond breekt mij het zweet uit. Ik heb het boek Overwin je Overgang besteld en tijdens de eerste bladzijde kreeg ik al meteen erkenning van mijn klachten. Wat een opluchting… Dank je wel voor je tips Ria! Nu weet ik wat ik er tegen kan doen.

 6. Het zijn niet zozeer de kilos- ben 3 kilo zwaarder dan normaal, en ik was dus altijd slank- maar het losse buikvet, dat krijg je nooit meer weg, of toch wel?

  • Ik ben nu op dag 15 en ik ben erg te spreken over dit programma! De startergids legt de spelregels duidelijk uit en staan boordevol praktische tips. Ook helpt de besloten Facebook groep enorm als het aankomt op motivatie. De gerechten zijn heerlijk! Ik vind ze nog lekkerder dan Slank door de Overgang. Overigens ben ik al 1,7 kilo afgevallen!

 7. Heb mijn boek besteld van afvallen tijdens de Overgang en heb deze netjes ontvangen ? woon in Belgie
  mvrgr

  • Hallo Brigitte, als het goed is heb je een link gekregen waar je het e-boek kunt downloaden. Je krijgt dus niets per post opgestuurd. Kun je alsjeblieft contact opnemen met de klantenservice

  • Beste Vera, gemiddeld 25 minuten per recept. Soms iets meer en soms iets minder.
   Met hartelijke groet, Ria Kamelle

  • Dat zou best kunnen. Je kan beter naar de huisarts gaan en vragen om een bloedonderzoek. Dan kunnen ze erachter komen of je in de overgang bent.
   Ik ben vroeg in de overgang gegaan. Voor mijn 30e al.

Klik hier voor meer ervaringen

RECENSIEOVERZICHT
4
Ria Kamelle
Mijn naam is Ria Kamelle (49). Net als jij zit ik ook in de overgang. Enkele jaren geleden heb ik veel last gehad van overgangsklachten. Ik was op zoek naar herkenning en erkenning van mijn klachten maar kon die niet vinden. Geen arts die mijn kon helpen. Hierdoor ben ik zelf onderzoek gaan doen en heb mijn kennis en ervaring verwerkt in mijn bestsellers boek: Overwin je Overgang en Slank door de Overgang. Mijn visie is dat iedere vrouw haar hormonen weer in balans kan krijgen met natuurlijke oplossingen. Tegenwoordig ben ik overgangsconsulente en help ik honderden vrouwen met hun overgangsklachten.