Afvallen in 2021

Groene thee, een superfood!

Van oudsher werd groene thee vooral in Azië gedronken, waar het bekend staat om zijn heilzame werking. Volgens één van de vele legendes bracht de Chinese keizer Shen Nung ongeveer 3000 jaar voor Christus een pan met water aan de kook. Door de wind vielen daar blaadjes in. Er ontstond een aangename geur en zo is er thee ontdekt. Oorspronkelijk werd thee vooral als medicinale drank gedronken. Zo kon Shen Nung, de vader van de Chinese medicijnen, met behulp van theebladeren verschillende soorten gif uit zijn lichaam doen verwijderen. Chinese artsen adviseerden door de eeuwen heen hun patiënten om groene thee te drinken of groene thee kompressen op de wonden te leggen.

In China maar ook in Japan zijn nog steeds theeceremonies een traditie. Deze ceremonies bestaan uit een serie van vooraf bepaalde handelingen om zo optimaal te kunnen genieten van de thee.
De afgelopen jaren zijn er wereldwijd onderzoeken verricht naar de gezondheidseffecten van groene thee. Zo is gebleken dat bij een consumptie van groene thee aanzienlijk minder hart- en vaatziekten voorkomen. Maar ook bij ouderen die veel groene thee drinken blijven langer fit en zijn minder hulpbehoevend dan hun leeftijdsgenoten.

Gezondheidsvoordelen van groene thee

De gezondheidsvoordelen van groene thee worden door onderzoek keer op keer bevestigd. Steeds meer wetenschappelijke studies tonen aan dat groene thee (Camellia sinensis) naast een pittige, stimulerende drank ook een plant is die op een brede manier onze gezondheid bevordert. De groene thee bevat een krachtige plantaardige voedingsstof, genaamd epigallocatechinegallaat oftewel EGCG. Hieronder staan “gezondheidsredenen” waarom je regelmatig groene thee zou moeten drinken:

1. Vermindert het risico op kanker.
2. Heeft antioxidant effecten.
3. Vertraagt de ziekte van Alzheimer en Parkinson.
4. Doodt bacteriën die zorgen voor keelontstekingen, gaatjes in het gebit en aften.
5. Minder kans op trombose, werkt bloed verdunnend.
6. Vermindert het risico op het krijgen van hart- en vaatzieken, beroertes en hartinfarcten.
7. Verlaagd het LDL-cholesterol en verhoogt het HDL-cholesterol.
8. Heeft een positieve werking op het afweersysteem en stimuleert de antibiotische werking tegen virussen en schimmels.
9. Bevordert de huid tegen gifstoffen uit het milieu.
10. Groene thee als kompres is verkoelend en geneeskrachtig bij huidschade.
11. Bevordert de alertheid, creatief vermogen en de concentratie.
12. Versterkt het kraakbeen in de gewrichten.
13. Stimuleert de vetverbranding door de lever.
14. Stimuleert de spijsvertering en kan daardoor heel goed gebruikt worden bij het afvallen.
15. Vertraagt de mentale achteruitgang

Drink groene thee nooit op een lege maag. Mensen met een overgevoeligheid voor groene thee (EGCG) en/of met leverproblemen wordt afgeraden dit product te gebruiken. Groene thee kan de werking van Beta-Blockers verminderen.

Afvallen met groene thee

Bij veel diëten ligt de nadruk op een uitgebalanceerd voedingspatroon, en/of het gebruiken van shakes, repen ea. Afvallen met groene thee samen met een goed en natuurlijk voedingspatroon is lekker en gezond. In groene thee zitten antioxidanten die helpen om het lichaam gezond te houden en de stofwisseling te bevorderen. Deze antioxidant ook wel EGCG genoemd, zorgt dat de spijsvertering van het lichaam beter gaat werken. Hierdoor gaat je lichaam snel over tot het verbranden van het lichaamsvet om er energie uit te halen. Groene thee bevat een kleine hoeveelheid cafeïne en die kunnen ervoor zorgen dat je wat minder goed in slaap kan komen. Daarom het advies, drink geen groene thee meer in de late avonduren.

Thee zetten

Goede thee zetten is een hele kunst, in landen zoals Japan en China zijn er hele theeceremonies. Wij hengelen maar een zakje in een kopje en klaar is onze thee. Maar de verfijnde aroma en de geneeskrachtige werking gaat hierdoor verloren.

1. Kook vers koud water op een laag pitje zachtjes tot het borrelt.
2. Schenk een beetje kokend water in een theepot en laat dit even staan.
3. Voor een pot voor 8 kopjes gebruik je 2 zakjes thee. Kijk wel of het geen zakjes voor één kop zijn.
4. Gooi de theepot leeg en giet het kokende water erin. Voor groene thee is het verstandig om het water iets te laten afkoelen hierdoor wordt de thee niet bitter en de aroma komt beter tot zijn recht.
5. Hang de theezakjes in de pot en doe de deksel er goed op.
6. Zet de theepot op een theelichtje of onder een theemuts.
7. De trektijd is afhankelijk van het soort thee wat je gebruikt.

a. Gewone thee 3 tot 5 minuten
b. Darjeeling of Orange pekoe 7 tot 8 minuten
c. Groene thee nooit langer dan 3 minuten

8. Na de trektijd enkele keren de zakjes op een neer halen en als je losse thee gebruikt goed doorroeren.

Variaties van groene thee

Bij reform of natuurwinkels zijn er allerlei soorten groene thee te koop. Zo heb je capsules die de spijsvertering bevorderen maar ook groene thee in poedervorm. Deze Matcha, oftewel groene thee poeder kan je op veel manieren gebruiken. De Matcha is een superfood die in heel veel smakelijke recepten gebruik kan worden. Maak eens een lekkere Matcha smoothie of groene thee ijs. Het poeder is ook geschikt als een natuurlijke kleurmiddel in cupcakes, macarons of ander gebak.

Voor een kop thee met Matcha poeder breng je 1 ½ keer de inhoud van je kom aan de kook. Schenk een deel in de kom en laat die even staan, laat de rest terugkoelen tot ongeveer 80 graden. Giet de kom leeg en doe er de iets afgekoelde water in, voeg er een halve theelepel groene thee in. Klop dit flink op, zelf gebruik ik zo’n melkopschuimer. In de Japanse theeceremonie gebruiken ze een chasen. Deze chasen lijkt een beetje op een scheerkwast en is gemaakt van bamboe. De thee moet zijdezacht en schuimig zijn.

Groene thee recepten

Thee Koekjes

Wat heb je nodig

  • Thee koekjes recept voor 36 koekjes
  • 280 gram rijstbloem, mag ook andere bloem zijn.
  • 100 gram fijngehakte amandelen
  • 250 gram ongezouten boter