Waarom Mannen Sneller Afvallen dan Vrouwen

Afvallen in 2021

Wellicht herken je het. Een koppel gaat samen de uitdaging aan om ieder vijf kilo te verliezen. De man is na drie maanden op gewicht terwijl de vrouw slechts één schamele kilo is kwijtgeraakt. Doet de vrouw iets verkeerd of is het moeilijker voor vrouwen om af te vallen? In dit artikel zetten we de feiten op een rijtje.

Fysiologie

Mannen hebben doorgaans meer spieren dan vrouwen. Spieren zorgen voor een hoger calorieverbruik, ook als je rust. Omdat mannen hierdoor meer calorieën verbranden, hebben ze ook meer voordeel bij minder eten. 1-0 voor de mannen.

Sporten

Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Toch kiezen vrouwen over het algemeen voor cardio-apparaten in de sportschool, terwijl mannen krachtoefeningen doen. Hierdoor worden de spieren aan het werk gezet. De spieren groeien, waardoor het calorieverbruik in ruste van de man nog verder stijgt. 2-0 voor de mannen. Verder zijn mannen competitiever ingesteld. Mannen willen niet onder doen voor elkaar. Dit leidt ertoe dat de mannen nog beter hun best gaan doen. Het is een beetje haantjesgedrag, maar het leidt wel tot betere sportieve prestaties. 3-0.

Etiketten

Vrouwen letten doorgaans iets beter op het eten dan mannen. Zij kijken bijvoorbeeld beter op etiketten om er achter te komen hoeveel suiker er in een product zit. Mannen kiezen iets snellers gewoon iets lekkers uit. Puntje voor de vrouwen. 3-1.

Prikkels

Mannen en vrouwen reageren verschillend op prikkels. Als er ergens de geur van verse broodjes hangt zijn vrouwen eerder geneigd om toe te geven dan mannen. Dit komt omdat de hersenen van mannen en vrouwen anders omgaan met dit soort prikkels. Helaas vrouwen, een puntje erbij voor de mannen. 4-1.

Honger na het Sporten

Mannen en vrouwen reageren anders op het doen van sport. Bij vrouwen wordt veel ghreline aangemaakt in het lichaam, een hormoon dat er voor zorgt dat je honger krijgt. In combinatie met een daling van het hormoon leptine, dat zorgt voor een vol gevoel, betekent dit maar een ding. Eten. Bij mannen zijn deze effecten minder merkbaar, waardoor mannen minder eten na het sporten. 5-1.

Sociaal

Vrouwen hebben vaak veel steun aan elkaar als ze willen afvallen. Vrouwen wisselen tips uit en houden elkaar makkelijker scherp. Een vriendin zal eerder zeggen dat je dat verse broodje toch maar beter kunt laten liggen. Mannen daarentegen houden hun doelen vaak stil. Ze ploeteren wat in hun eentje en dit zorgt ervoor dat ze minder steun hebben. Score voor de vrouwen. 5-2.proacademie workout

Sterker nog, het groepsgedrag bij mannen werkt soms zelfs tegen. Een man zal niet snel een biertje a