Dieet voor kinderen

Afvallen in 2021

Is een dieet voor kinderen goed? Het is een feit dat 1 op de 7 kinderen in Nederland in meer of mindere maten overgewicht heeft. Toch kun je een kind niet ‘zo maar’ een dieet laten volgen. Als kinderen overgewicht hebben is de kans groot dat ze hier ook last van zullen hebben als ze volwassen zijn. Daarbij komt dat de kans vele malen groter is dat een kind met een gezond gewicht, ook een gezond gewicht heeft als het volwassen is. Maar welke richtlijnen kun je nu aanhouden bij een kind met overgewicht?

Gezond gewicht Jongens en Meisjes

Wat is een gezond gewicht voor kinderen? Een gezond gewicht is belangrijk voor kinderen. Er is echter een verschil tussen jongens en meisjes:

Maar wat moet ik doen als mijn kind overgewicht heeft?

Er zijn twee vuistregels voor kinderen met overgewicht:

 • Bewuster eten
 • Meer bewegen

We zullen nu deze vuistregels nader toelichten.

Ontbijten

Elke dag ontbijten is heel belangrijk. Kinderen die niet ontbijten, krijgen in de loop van de ochtend flinke trek. Die trek wordt vaak gestild met calorie-rijke tussendoortjes, waardoor de kans op overgewicht toeneemt. Verder is het ontbijt onmisbaar om lichaam en geest na een nacht rust aan de gang te krijgen. Het is brandstof voor een nieuwe dag. Laat je kind elke dag ontbijten met brood of graanproducten. Heb je weinig tijd? Zet dan alles wat je nodig hebt voor het ontbijt de avond ervoor klaar. Je kunt zelfs de boterhammen dan al smeren en ze zolang in de koelkast leggen. Heeft je kind weinig trek? Geef je kind dan wat fruit, yoghurt of muesli. Ook kun je de boterham als tienuurtje meegeven.

Meer Bewegen

Kinderen bewegen steeds minder, terwijl beweging zo goed voor ze is. Door te bewegen verbruiken ze energie, neemt hun spierweefsel toe en neemt de kans op het krijgen van chronische ziektes af. Ook ontwikkelen kinderen hun motoriek tijdens het spelen én leren ze, als ze samen met andere kinderen spelen,
rekening te houden met elkaar. Stimuleer je kind om elke dag één tot anderhalf uur te bewegen, vooral door buiten spelen. Probeer je kind verder te stimuleren meer te bewegen door vaker de fiets te pakken of te gaan lopen als jullie samen boodschappen gaan doen of als je je kind naar school brengt. Kijk ook eens of je kind lid wil worden van een sportclub en of je wat vaker samen sportieve activiteiten kunt ondernemen, zoals naar het zwembad gaan of een fietstocht maken.

Snel en Eenvoudig Afvallen?

Heb je al van alles geprobeerd? Lukt het je niet om jouw dieet vol te houden of zit je binnen no-time weer op je oude gewicht wanneer je stopt met je dieet? Afvallen is eenvoudiger dan je denkt! Verbrand snel overtollige kilo’s en buikvet met eenvoudig te bereiden afslank recepten voor het hele gezin.

Uit recent onderzoek blijkt dat 2 of de 3 mensen juist aankomt van een dieet in plaats van afvalt. Om die reden is er een effectieve afslank methode ontwikkeld die makkelijk vol te houden is en het jojo-effect compleet vermijdt. Naast heldere uitleg krijg je heerlijke recepten die garant staan voor een snelle vetverbranding met blijvend resultaat.

Je kunt het volgende verwachten:

 • Heerlijke en eenvoudig te bereiken recepten
 • Geschikt voor het hele gezin
 • Je hebt geen honger
 • Bevat ook vegetarische gerechten
 • Je hoeft niet te sporten (mag natuurlijk wel)
 • Zonder moeite meerdere kilo’s per week afvallen

Wil jij: Eenvoudig Afvallen? Zonder Honger? Blijvend Resultaat?

Ontdek ook hoe je meerdere kilo’s per week kunt afvallen met lekkere en eenvoudig te bereiden recepten:

Het Recepten Afslankplan Risicovrij Uitproberen

Minder frisdrank

Het drinken van frisdrank leidt tot overgewicht. Frisdrank bevat veel calorieën, maar verder geen voedingsstoffen en het geeft ook geen voldaan gevoel. Daarnaast is het slecht voor het gebit. Onder frisdrank worden alle gezoete drankjes verstaan, dus ook limonade-drankjes zonder prik, melk-drankjes met een smaakje of sinaasappelsap en appelsap. Geef je kind water als hij dorst heeft. Beperk frisdrank, limonade of vruchtensap tot één glas op een dag. Spreek met je kind af op welk moment van de dag hij dit krijgt zodat je kind niet de hele dag door blijft zeuren. Nog beter is het om met je kind af te spreken dat er alleen nog frisdrank wordt gedronken op speciale momenten, zoals een verjaardag. Op de andere momenten drinkt hij water of thee.

Minder internetten, gamen en televisie kijken

Ook veel internetten, gamen en televisiekijken leidt tot overgewicht. Dat komt omdat er tijdens het televisiekijken – maar ook tijdens het computeren of gamen- niet bewogen wordt. Bovendien gaat veel televisiekijken ten koste van de buiten speeltijd. Bepaal van te voren hoe lang uw kind TV mag kijken. Tot slot wordt er bij het televisiekijken vaak ook gesnoept of gesnackt. Er gaat dus meer energie in de vorm van snacks in dan eruit gaat in de vorm van beweging.

Hoeveel voeding heeft een kind nodig?

Dit is per kind verschillend, de tabel hieronder geeft in grote lijnen aan hoeveel voeding een kind nodig heeft. Voor meer informatie verwijzen we je naar het Nederlandse Voedingscentrum.

Voedings-tabel

1 tot 4 jaar4 tot 12 jaar12 tot 20 jrVolwassenen
Brood1-3 sneetjes3-5 sneetjes5-7 sneetjes5-7 sneetjes
Aardappel (of rijst, pasta, peul-vruchten)1,5 aardappel of opscheplepel2-3 aardappels of opscheplepels4-5 aardappels of opscheplepels3-5 aardappels of opscheplepels
Groente75 gram (1-2 groentelepels)150 gram (3 groentelepels)200 gram (4 groentelepels)200 gram (4 groentelepels)
Fruit1,5 vrucht2 vruchten2 vruchten2 vruchten
Zuivel300 ml melk (producten) en ½ plak kaas300-450/600 ml*) melk (producten) en ½-1 plak kaas500 ml melk (producten) en 1 plak kaas400 ml melk (producten) en 1 plak kaas
Vlees (waren), vis, kip, ei of vlees-vervangers50 gram**)50-100 gram**)100-120 gram **)100-120 gram**)
Halvarine, margarine, bak- en braad-producten15 gram15-35 gram20-30 gram20-35 gram
Dranken0,8 liter1-1,5 liter1,5 liter1,5 liter

 

*) De kleinste hoeveelheden gelden voor de jongste kinderen. Voor de oudere kinderen in deze groep geldt 450 ml voor de meisjes en 600 ml voor de jongens

**) Het gaat hier om het gewicht in grammen van gare producten, dus bijvoorbeeld vleeswaren en bereid vlees samen

Laat een kind niet diëten

Kinderen hebben veel voedingsstoffen nodig waardoor het niet verstandig is om een dieet te gaan volgen. Minder of éénzijdig eten is absoluut geen oplossing voor een kind met overgewicht. Het is belangrijk om goed te eten. Stimuleer het kind dus om brood, groente en fruit te blijven eten en zorg voor regelmaat.

154 Reacties

 1. Hoi ik ben een meisje van 13, ik ben 1,80 lang en ben 76 kilo. Ik zou graag wat kilo willen afvallen voor de zomer! Graag tips!

 2. Hey ik ben een meisje van 13 jaar 1.64 en ongeveer 45 kilo en ik hardloop 2x in de week. Maar ik wil graag voor de zomer iets dunnere bovenbenen heeft iemand nog tips want tot nu toe wat ik ook doe het helpt niet!!

 3. Hoi ik ben een meisje van 12 en ik heb een beetje flinke boven benen en een beetje buikvet weg halen zou ook helemaal het erg zijn. Ik doe al haast elke dag 10.000 stappen en 3 workouts per week, maar het helpt me niet echt. Heeft iemand tips of ervaring er mee?? Ik wil dit eigenlijk voor de zomer hebben behaald

 4. Hoi, ik ben een meisje van 12 (in augustus 13) en ben 1.64. Ik weeg 58 kilo. Straks is het zomer en dan zou ik graag dunnere boven benen hebben en een beetje buikvet weg kan ook geen kwaad. Heeft iemand tips? Oh ja ik zit op school en daarom is het niet altijd makkelijk om te gaan sporten.

 5. Hoi, ik ben een meisje van 12 (in augustus 13) en ben 1.64. Ik weeg 58 kilo. Straks is het zomer en dan zou ik graag dunnere boven benen hebben en een beetje buikvet weg kan ook geen kwaad. Heeft iemand tips?

 6. Tegenwoordig heb je in de supermarkt lactose vrije producten.
  Arla heeft bijvoorbeeld lactofree smeerkaas, yoghurt, kaas etc. en ook anderen merken. Albert Heijn XL heeft groot assortiment daarvan, maar ook de normale AH.

  Volgende merken bieden ook lactosevrij producten: Arla, Wasa, Melkan, Blue Band, Alpro, Damhert, Dream, Minus L, Ehrman

  Ook de Plus verkoopt zulke producten. Ik heb zelf ook lactose intolerantie(en andere intoleranties), maar ik hoop dat ik je hiermee een beetje heb kunnen helpen.
  Veel succes!

 7. Hallo,
  Ik ben een meisje van 12 ik weeg 45 en ik heb dikke bovenbenen (billen) hierdoor voel ik me onzeker ik heb ook wel iets van buikvet dat vind ik niet zo erg het zijn gewoon mijn billen ik heb in de zomer workouts gedaan van 10 min 2 weken lang en dat hielp maar ik kon het niet volhouden in de winter en ik had ook iets van conditie maar dat is zo goed als weg dit is echt niet gemakkelijk als je op school zit en je onzeker bent over jezelf Heeft er iemand tips om slankere billen te hebben ?

 8. Hallo

  Ik ben 16 jaar en weeg nu 79,7 kg. De laatste keer dat ik mijn lengte heb gemeten was het 173,5. Ik wil graag vermagen en weet niet hoe het moet ik heb veel moeite gedaan met het goede info te zoeken maar ben niets tegengekomen. Heeft er iemand tips zoals wat ik kan ontbijten en eten ?

  • Meestal helpt het om yoghurt met fruit te eten of een boterham met gezond beleg erop (een boterham met avocado is superlekker!!)

 9. Hoi, ik ben 12 jaar 160 cm en ongeveer 57 kg ik vind mezelf te dik maar ik ben ook wat steviger en heb ook heupen en dat soort dingen dat vind ik wel prima maar alsnog heb ik veel buik vet en ik probeer af te vallen maar het lukt niet ik zie geen verschil heb je tips?