Dieet voor kinderen

Is een dieet voor kinderen goed? Het is een feit dat 1 op de 7 kinderen in Nederland in meer of mindere maten overgewicht heeft. Toch kun je een kind niet ‘zo maar’ een dieet laten volgen. Als kinderen overgewicht hebben is de kans groot dat ze hier ook last van zullen hebben als ze volwassen zijn. Daarbij komt dat de kans vele malen groter is dat een kind met een gezond gewicht, ook een gezond gewicht heeft als het volwassen is. Maar welke richtlijnen kun je nu aanhouden bij een kind met overgewicht?

Gezond gewicht Jongens en Meisjes

Wat is een gezond gewicht voor kinderen? Een gezond gewicht is belangrijk voor kinderen. Er is echter een verschil tussen jongens en meisjes:

Maar wat moet ik doen als mijn kind overgewicht heeft?

Er zijn twee vuistregels voor kinderen met overgewicht:

 • Bewuster eten
 • Meer bewegen

We zullen nu deze vuistregels nader toelichten.

Ontbijten

Elke dag ontbijten is heel belangrijk. Kinderen die niet ontbijten, krijgen in de loop van de ochtend flinke trek. Die trek wordt vaak gestild met calorie-rijke tussendoortjes, waardoor de kans op overgewicht toeneemt. Verder is het ontbijt onmisbaar om lichaam en geest na een nacht rust aan de gang te krijgen. Het is brandstof voor een nieuwe dag. Laat je kind elke dag ontbijten met brood of graanproducten. Heb je weinig tijd? Zet dan alles wat je nodig hebt voor het ontbijt de avond ervoor klaar. Je kunt zelfs de boterhammen dan al smeren en ze zolang in de koelkast leggen. Heeft je kind weinig trek? Geef je kind dan wat fruit, yoghurt of muesli. Ook kun je de boterham als tienuurtje meegeven.

Meer Bewegen

Kinderen bewegen steeds minder, terwijl beweging zo goed voor ze is. Door te bewegen verbruiken ze energie, neemt hun spierweefsel toe en neemt de kans op het krijgen van chronische ziektes af. Ook ontwikkelen kinderen hun motoriek tijdens het spelen én leren ze, als ze samen met andere kinderen spelen,
rekening te houden met elkaar. Stimuleer je kind om elke dag één tot anderhalf uur te bewegen, vooral door buiten spelen. Probeer je kind verder te stimuleren meer te bewegen door vaker de fiets te pakken of te gaan lopen als jullie samen boodschappen gaan doen of als je je kind naar school brengt. Kijk ook eens of je kind lid wil worden van een sportclub en of je wat vaker samen sportieve activiteiten kunt ondernemen, zoals naar het zwembad gaan of een fietstocht maken.

Snel en Eenvoudig Afvallen?

Heb je al van alles geprobeerd? Lukt het je niet om jouw dieet vol te houden of zit je binnen no-time weer op je oude gewicht wanneer je stopt met je dieet? Afvallen is eenvoudiger dan je denkt! Verbrand snel overtollige kilo’s en buikvet met eenvoudig te bereiden afslank recepten voor het hele gezin.

Uit recent onderzoek blijkt dat 2 of de 3 mensen juist aankomt van een dieet in plaats van afvalt. Om die reden is er een effectieve afslank methode ontwikkeld die makkelijk vol te houden is en het jojo-effect compleet vermijdt. Naast heldere uitleg krijg je heerlijke recepten die garant staan voor een snelle vetverbranding met blijvend resultaat.

Je kunt het volgende verwachten:

 • Heerlijke en eenvoudig te bereiken recepten
 • Geschikt voor het hele gezin
 • Je hebt geen honger
 • Bevat ook vegetarische gerechten
 • Je hoeft niet te sporten (mag natuurlijk wel)
 • Zonder moeite meerdere kilo’s per week afvallen

Wil jij: Eenvoudig Afvallen? Zonder Honger? Blijvend Resultaat?

Ontdek ook hoe je meerdere kilo’s per week kunt afvallen met lekkere en eenvoudig te bereiden recepten:

Het Recepten Afslankplan Risicovrij Uitproberen

Minder frisdrank

Het drinken van frisdrank leidt tot overgewicht. Frisdrank bevat veel calorieën, maar verder geen voedingsstoffen en het geeft ook geen voldaan gevoel. Daarnaast is het slecht voor het gebit. Onder frisdrank worden alle gezoete drankjes verstaan, dus ook limonade-drankjes zonder prik, melk-drankjes met een smaakje of sinaasappelsap en appelsap. Geef je kind water als hij dorst heeft. Beperk frisdrank, limonade of vruchtensap tot één glas op een dag. Spreek met je kind af op welk moment van de dag hij dit krijgt zodat je kind niet de hele dag door blijft zeuren. Nog beter is het om met je kind af te spreken dat er alleen nog frisdrank wordt gedronken op speciale momenten, zoals een verjaardag. Op de andere momenten drinkt hij water of thee.

Minder internetten, gamen en televisie kijken

Ook veel internetten, gamen en televisiekijken leidt tot overgewicht. Dat komt omdat er tijdens het televisiekijken – maar ook tijdens het computeren of gamen- niet bewogen wordt. Bovendien gaat veel televisiekijken ten koste van de buiten speeltijd. Bepaal van te voren hoe lang uw kind TV mag kijken. Tot slot wordt er bij het televisiekijken vaak ook gesnoept of gesnackt. Er gaat dus meer energie in de vorm van snacks in dan eruit gaat in de vorm van beweging.

Hoeveel voeding heeft een kind nodig?

Dit is per kind verschillend, de tabel hieronder geeft in grote lijnen aan hoeveel voeding een kind nodig heeft. Voor meer informatie verwijzen we je naar het Nederlandse Voedingscentrum.

Voedings-tabel

1 tot 4 jaar4 tot 12 jaar12 tot 20 jrVolwassenen
Brood1-3 sneetjes3-5 sneetjes5-7 sneetjes5-7 sneetjes
Aardappel (of rijst, pasta, peul-vruchten)1,5 aardappel of opscheplepel2-3 aardappels of opscheplepels4-5 aardappels of opscheplepels3-5 aardappels of opscheplepels
Groente75 gram (1-2 groentelepels)150 gram (3 groentelepels)200 gram (4 groentelepels)200 gram (4 groentelepels)
Fruit1,5 vrucht2 vruchten2 vruchten2 vruchten
Zuivel300 ml melk (producten) en ½ plak kaas300-450/600 ml*) melk (producten) en ½-1 plak kaas500 ml melk (producten) en 1 plak kaas400 ml melk (producten) en 1 plak kaas
Vlees (waren), vis, kip, ei of vlees-vervangers50 gram**)50-100 gram**)100-120 gram **)100-120 gram**)
Halvarine, margarine, bak- en braad-producten15 gram15-35 gram20-30 gram20-35 gram
Dranken0,8 liter1-1,5 liter1,5 liter1,5 liter

 

*) De kleinste hoeveelheden gelden voor de jongste kinderen. Voor de oudere kinderen in deze groep geldt 450 ml voor de meisjes en 600 ml voor de jongens

**) Het gaat hier om het gewicht in grammen van gare producten, dus bijvoorbeeld vleeswaren en bereid vlees samen

Laat een kind niet diëten

Kinderen hebben veel voedingsstoffen nodig waardoor het niet verstandig is om een dieet te gaan volgen. Minder of éénzijdig eten is absoluut geen oplossing voor een kind met overgewicht. Het is belangrijk om goed te eten. Stimuleer het kind dus om brood, groente en fruit te blijven eten en zorg voor regelmaat.

116 Reacties

 1. hey Ik ben een meisje van 12,5 jaar, 155 cm en ik weeg 49,5 – 50 kilo. Ik zeg niet dat ik mezelf te dik vind, ik vind zelf dat ik een slank bovenlichaam heb maar mijn bovenbenen vind ik best dik! weet iemand wat ik kan doen om slankere benen te krijgen? ik heb zelf het hele youtube doorgezocht maar alles is met shakes drinken en naar de sportschool gaan! Ik wil het liefst zo eenvoudig mogelijk kunnen afvallen en vooral bij mijn bovenbenen

 2. Hey, ik ben een meisje van 13.5 ik ben 1.56 en ik weeg 56 kilo. Ik ben niet tevreden met mezelf en zou er graag gewicht af hebben. Ik fiets zo’n 10km per dag, 5 dagen in de week, let op mijn eten, snoep niet tussendoor en drink alleen maar water. Ik zie geen resultaten, heeft iemand tips? Ookal zegt mijn bmi dat ik ruim gezond ben, zou ik toch liever wat gewicht eraf willen hebben.

  • ik had ook zo’n probleem. Probeer het met iemand samen te doen en dan is het veelemalen leuker.
   Probeer dit plan hierboven te volgen, Het helpt wel een beetje!

 3. Hi ik ben een meisje van 13,5 jaar 1.60 en ik weer 61.8 kg ik heb vooral vet aan mijn dijen. Mijn benen ook(al zegt mijn moeder van niet) ik had ook best wel een dikke buik maar die is al heel fel geminderd . Ik doe nu ook elke avond 20 sit ups om een strakke buik te krijgen. Ik eet 2 keer in de week nog een koek, voor de rest eet ik fruit en rauwe groenten. Ik wil ook alleen water gaan drinken en in het weekend een beetje frisdrank. Ben ik zo goed bezig want aan mijn dijen zie ik nog niks minderen?

 4. Hoi hoi ik ben een jongen 12 jaar 1.55cm lang en ik weeg 58.9 is dat normaal ik wil afvallen dus ik ga iedere dag met mijn hond door het bos hardlopen maar ik val niet af kan iemand mij helpen please??!!

 5. Hiii, ik ben 14 jaar (over een maand 15). Ik ben 1,74 meter en weeg 63 kg. Ik wil heel graag minimaal 10 kilo afvallen. Maar het allerliefst wil ik gewoon een strak buikje. Maar hoe kom ik daar aan, zonder dat mijn ouders het weten? Wat moet ik eten welke hoeveelheid moet ik eten om zo snel mogelijk af te vallen?! Ik voetbal op maandag, woensdag en zaterdag en probeer op de andere dagen te hardlopen. Wat kan ik er nog meer aan doen om ze snel mogelijk af te vallen?

  • Je hebt gewoon een gezond gewicht voor jou lengte. Ik weet niet wat er in drie jaar is veranderd maar als je echt nog wilt afvallen zonder dat je ouders het weten moet je gewoon normaal door blijven eten. Het enige verschil is dat je in plaats van een koekje of iets zoetig te drinken neemt tijdens of na school, je water en fruit eet en drinkt.

 6. Hi, ik ben 13 jaar , 1,60m en weeg 55/56 kg, mijn bmi zegt dat het goed is maar ik heb wel veel vet op mijn dijen en billen en wil daar graag echt heel graag vanaf, tips please. Ik waardeer het heel erg

  • Nee , je bent juist, licht
   Als je wil afvallen bij je buik doe dan elke dag een paar buikspier oefeningen.

 7. He ik ben 12 jaar ben 169cm en 80 kilo. MiMin ma zegt dat het niet zo erg is omdat ik in de groei ben. Ze zegt dat ik moet stoppen met snoepen en drankjes en meer water drinken. Het probleem is dat we meestal thuis zijn en niet naar buiten gaan. Sporten gaat dus niet. Heeft iemand tips voor mij. Want ik ben te dik. De vorm valt wel mee.
  Maar serieus heeft iemand tips. Please!

 8. Ik ben 9 jaar, 1.47 lang en ben 40 kilo. Is dat normaal? Mijn BMI zeg dat ik precies goed ben, en moet blijven zoals ik ben. Maar ik vind mijzelf wel dik. Vooral in mijn klas. Daar is een meisje van 1.37 25 kilo Ligt het dan aan haar, of aan mij omdat ik 40 kilo ben? Mijn moeder zeurt er de hele tijd over dat ik de te dik wordt. Maar een ander meisje uit mijn klas (ook heel licht) en die zegt dat ik 45 kilo mag zijn. Is dat nou lariekoek of niet. Nu ben ik juist nog meer in de war. HELP, WAT MOET IK NU DOEN!!!!!!!

 9. Hoihoii! Ik ben 13 jaar, 50kg en 1,60 lang. Ik weet dat mijn BMI goed is, maar ik ben echt verslaaft aan (lekker) eten :-( elke keer als ik alleen thuis ben eet ik stiekem koek/cake/chocolade etc. Ik heb dan wel een prima BMI maar ik heb wel een klein rolletje vet op mijn onderbuik zitten… Elke keer als ik er naar kijk word ik somber.. Ik probeer me nu aan een soort zelf verzonnen dieet te houden door op school alleen 2 cracker (geen beleg) te eten, en dan thuis een stuk fruit. Soms houd ik het tot het avond eten vol om niet te snoepen, en weinig te eten maar dan eet ik die avond alles wat lekker is op! Ik houd het gewoon niet vol…:-( hoe moet ik dit in hemelsnaam gaan doen:-(( xx een meisje met vet

 10. Hallo, ik ben 1,52; 11jr en weeg 43kilo. Is dat te veel of niet?
  En zo ja! hoe val ik een paar kilo af.

  Please geef tips
  Thanx doeii.

 11. Hii, ik weeg 60 kilo, ben 12 en bem 1.63 meter lang. Ik wil graag afvallen en heb ook overgewicht. Ik wil genminste 10 kilo of afvallen. Ik ben niet heel dil ofz maar alleen breed. Bij mn heupen dus. Ik eet 3-4 boterhammen per dag. En ik drink 2-3 x per dag wicky. Ik weet niet of het zo is, maar volgens mij is wicky niet zo gezond dus daarom ga ik meer water drinken. Ik zit niet op een sport maar dat komt omdat ik dat niet durf omdat ik bang bem dat mense me gaan pesten. Niet door mn lichaam maar iets anders. Ik wil wel graga maarja.. Ik heb wel op dansen gezeten maar daar moest ik weer vanaf.Ook heb ik binnenkort een afspraak bijde GGD en als kk dan niet ben afgevallen weeg ik het ook niet..Heeft iemand misschien tips vovoor me ?

  • Ja amber je bent te zwaar zorg dat je minder snoep en drankjes neemt en weer water en soms even sport komt het alemaal weer goed

 12. Hey ik ben cheyenne 16 jaar en ben 73.2 kilo mijn arts vind dat ik te zwaar ben ik hou bij via myfitnesspal wat ik eet en hoeveel calorien ik nog mag hebbem ga 1 x in de week trainen bij de fysio (mag alleen sporten onder begeleiding) hoe kan ik verder snel afvallen eet niey meer kcal dan ik mag hebben (die app is trouwens heel handig je kunt in vullen hoeveel je wil wegen en dan bereket die van hoeveel kcal je mag

 13. Ik ben 13 jaar oud. Ik ben 1m60 groot. En ik weeg 50kg. Ik weet dat mijn bmi 19.5 is. Ik vind alleen dat mijn buik heel erg dik is. Ik ben recent 3kilo aangekomen maar ik denk dat dat geen vet maar spieren zijn. Ik ben namelijk begonnen met fitnessoefeningen. Ik wil graag van mijn buik afkomen maar ik blijf hem dik vinden. Mijn vrienden zeggen dat ik heel dun ven en willen zoals mij zijn maar om eerlijk te zijn zijn zij echt heel erg dik. Dat zeg ik niet omdat zij dikker zijn dan mij maar hun bmi is ongeveer 35 ofzo denk ik. Ik snap dus dat zij mij dun vinden maar ik vind mijn buik niet normaal. Ik zou graag tips krijgen om af te vallen.
  Groetjes
  Dikke L

  • 11jaar en 1m74 !! Krijg je daar veel opmerkingen over? Als je 1m74 bent en je weegt maar 52kg dan ben je veel te mager…
   Je bmi zou tussen 18.5 en 25 moeten liggen maar jou bmi is 17.2, je zou dus 4 tot 20 kilo moeten aankomen

 14. Hey ,ik ben een meisje van 15 jaar ik ben ongeveer 1,55 m en ik weeg 57,5 kg .Ik heb net geen overgewicht ,maar toch vind ik mezelf heel dik .Ik ben klein en dik en die combinatie is echt niet mooi .Al van toen ik klein was was ik al dik ,ik ben nooit echt mager geweest .Ik wil daar nu graag verandering in brengen !Ik heb een hele dikke buik ,billen ,achterste en boven armen .Ik heb al vaak geprobeerd om te vermageren ,maar ik hou het nooit vol .

  Zou iemand me kunnen helpen

 15. Helaas hebben steeds meer kinderen last van overgewicht door het toenemende gebruik van vooral junkfood en/of het slechte voedsel wat wij thuis eten.

  Tel hierbij ook nog op dat veel kinderen te weinig beweging hebben doordat zij uren achter een pc of laptop hangen en je hebt hier al een reden voor de sterke toename van kinderdiabetes de laatste jaren.

  Nu weet ik dat het niet meevalt om kinderen op een dieet te zetten, maar als je hun kunt overtuigen dat het van levensbelang is dat ze hun eetpatroon gaan aanpassen en je kunt ze ook nog gaan betrekken in het bereiden van hun eigen maaltijden met eenvoudige recepten ga dan eens naar deze link.

  De gezondheid van onze kinderen is toch iets waar wij allemaal voor moeten vechten.

  • ik wil graag een dieet schema en ik ben 12 jaar oud ik wil een dieetschema ik wil afvallen want ik weef 50 kilo dit vindt ik te veel kunt u alsjeblieft een dieet schema maken voor mij zo dringend mogelijk alsjeblieft met tijdsuuren en gezond.dank je wel.
   Met Vriendelijke Groeten:Hajar

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in

Avatar
Mijn naam is Natascha en ik vind het leuk om je te informeren over het laatste nieuws op het gebied van dieet, voeding en gezondheid. Regelmatig schrijf ik artikelen en columns voor vetvrij.com