Afvallen in 2021

3 omgevingsfactoren waar je rekening mee moet houden als je meer succes wilt bij het afvallen

Wanneer je wilt afvallen, zul je daar dingen voor moeten doen en dingen voor moeten laten. Je moet gezond eten en niet teveel natuurlijk. Je moet bewegen, het liefst zo vaak en zo intensief mogelijk. En ook voldoende slapen en ontspannen zijn erg belangrijk als je gewicht wilt verliezen. Deze dingen weet je vast allang, maar waar je je misschien veel minder van bewust bent, is hoe groot de invloed van je omgeving is op wat je eet.

Je bent niet alleen op de wereld en vele onderzoeken hebben door de jaren heen duidelijk gemaakt hoeveel effect je omgeving heeft op jouw gedrag. Dus ook op jouw eetgedrag en dus ook op je gewicht.

In dit artikel 3 omgevingsfactoren waar je rekening mee moet houden als je meer succes wilt hebben bij het afvallen.

Omgevingsfactor 1. Zien eten, doet eten

Het is meestal gemakkelijker om in je eentje van het eten af te blijven dan om niet mee te eten in een gezelschap vol etende mensen. Zelfs wanneer je geen honger hebt, of wanneer je de wekelijkse kroketten op het kantoor helemaal niet lekker vindt, dan nog zal je ze waarschijnlijk opeten wanneer iedereen dit doet. Hierover meer bij omgevingsfactor 2.

Je zou deze eerste omgevingsfactor ook nog anders kunnen formuleren: Eten zien, doet eten. Op plekken waar eten voor je uitgestald wordt (een feestje, een supermarkt, een broodjeswinkel of snackbar), is het heel moeilijk om het eten te weerstaan .

Je kent vast de dieettip dat je niet met honger boodschappen moet doen

Je kent vast de dieettip dat je niet met honger boodschappen moet doen, of dat je je eigen gezonde eten mee moet nemen voor onderweg en voor op je werk om zo niet te zwichten voor de vaak zoete en vette verleidingen.

Ons lijf is erop gebouwd al het eten dat we zien op te eten. Vele duizenden jaren hebben we immers geleefd in schaarste; er was altijd gebrek aan eten en dus was alles opeten wat we tegenkwamen simpelweg noodzakelijk. Je was altijd bang om tekort te komen en dat verklaart ook ten dele waarom we ons zo’n beetje gedwongen voelen om mee te eten als anderen eten. Nu leven we in overvloed en is het handig wanneer je met deze omgevingsfactor leert omgaan.

Omgevingsfactor 2. Waar je mee omgaat, daar raak je mee besmet

Hoe sterk jouw besluit ook is om af te vallen, wanneer de mensen in jouw omgeving hele andere ideeën over eten hebben, dan wordt het erg moeilijk om door te zetten in je voornemens. Het is helemaal niet leuk om in je eentje salades te gaan eten wanneer de rest van je gezin pizza’s en patat blijft verorberen. Maar andersom geldt het ook. Het is heel wat minder lekker om een vette maaltijd te eten, wanneer de rest van de tafel geniet van groenten en vis.

We zijn van nature geprogrammeerd om erbij te willen horen, we willen niet buiten de groep vallen. Ergens bij horen geeft immers veiligheid en geborgenheid en dat is nog steeds belangrijk om te kunnen overleven. Dit gevoel van erbij willen horen is zo sterk, dat we ons gedrag aanpassen aan de rest van de groep, zelfs als we weten dat het gedrag niet goed is. Een mooi voorbeeld van hoe groepsdruk werkt kan je zien in het filmpje over het Asch-experiment.