Afvallen in 2021

Er zijn zoveel keuzes die je kunt maken als je een paar kilo vet wil verliezen. Er zijn zoveel sportscholen en trainingsmethodes. Er zijn zoveel theorieën, onderzoeken, twijfels…

Je kunt er gewoon niet omheen. Overal worden diëten aangeboden en schieten de (helaas vaak lowbudget) sportscholen uit de grond als onkruid. Ik krijg ook heel vaak de vraag die je in de titel kunt lezen. “Wie zegt dat wat jij zegt waar is Bart?”. En daar heeft elke persoon volledig recht op om dat te zeggen en ook nog eens gelijk in. Ik heb zelf heel veel twijfels over wat werkt. Bij elke persoon die ik coach breng ik mezelf (met opzet) aan het twijfelen. Waarom? Zodat ik zeker weet dat ik niet een standaard protocol volg zoals sommige diëten en dat ik niet een voorgeschreven training voorschrijf zoals ze in elk tijdschrift staan. Elke persoon is anders en heeft zijn eigen manier van werken nodig om resultaat te boeken. Er bestaat GEEN standaard schema.

Ik wil iemand helpen door hem/haar beter te laten worden. Elke keer weer iets beter richting het doel wat die persoon heeft. En… dat zou jij ook moeten doen!

Huh? Ja, inderdaad. Ik vind dat iedereen mag twijfelen over alles. Maar wel met gezond boeren verstand handelen daarna. Maak een keuze op basis van verstand en goed advies en ga ervoor. Volg niet zomaar een dieet omdat ze op de reclame zeiden dat het zo geweldig werkte. Vraag maar eens na hoeveel mensen met modifast of cambridge na 5 jaar nog steeds op gewicht zijn, zich goed voelen en er goed uit zien? 2% om precies te zijn. Dus werkt dat dan? Niet echt naar mijn idee. Los van het feit dat mensen die een dieet volgen er 9 van de 10 keer niet goed uit gaan zien. Maar eigenlijk moeten we het er niet eens over hebben want als je dat wil doen heb je je gezonde boeren verstand al niet gebruikt.

Wij kauwen al duizenden jaren op ons voedsel, we verwerken het tot maaltijden en de reactie die ons lichaam krijgt bij het eten is dat we fit, gezond en energiek zijn en blijven. Maar dat is bij een dieet en heel veel voeding van nu niet meer het geval. Luister dus naar je lichaam en kijk naar wat het meest logisch is. Ik ga je helpen met het maken van een paar keuzes omtrent training en voeding.

Training

Duur of sprinttraining?

Als je kijkt naar het lichaam van een marathonloper of naar dat van een sprinter. Wie ziet er dan beter uit? De sprinter toch? Die is gespierd, sterk en atletisch. De marathonloper ziet er snel oud uit en is erg mager. Wat zou de betere manier zijn om een sterk lichaam te trainen? Precies! Sprint training. Ga je dat omzetten naar andere trainingsvormen dan moet je kijken naar hoe zo iemand traint en dat is kort, krachtig, intensief en explosief. En dat is ook meestal de beste manier om een paar kilo te verliezen. Niet met hardlopen of een uur op de crosstrainer dus.

Dezelfde makkelijke routine of wisselende zware training?
Maak je in de sportschool elke week hetzelfde rondje met dezelfde gewichten? Dan ben je niet heel doelgericht bezig. Als het goed is ben je na een training moe of zijn je spieren uitgeput. Daarvoor moet je dus meestal iets doen wat tegen (of op) jouw maximaal haalbare komt. Daag jezelf uit en train zwaar en doelgericht.

Voeding

Crashdieet of voeding?

Ga je shakes, sappen en smoothies naar binnen werken? Of kies je gewoon voor producten die uit de natuur komen (wat je er ook nog aan kan zien) waar je op kan kauwen en waar je lichaam gedurende de dag energie van krijgt. Ik ga het nog vaak zeggen in mijn leven vrees ik, maar een crashdieet werkt NIET! Nu niet, niet over een jaar en niet over 10 jaar. Je lichaam heeft voedsel nodig.

Blik/potgroente of vers?

Voor veel mensen is dit nog lastig te begrijpen. Maar producten uit blik of een pot zijn langer houdbaar dan normaal. En wat gebeurt er met een zak verse sperziebonen als je hem te lang laat liggen? Hij gaat rotten. Wat gebeurt er met een pot sperziebonen als je hem een jaar in de kast laat staan? Niet zo veel, misschien verstrijkt de datum, maar door alle toegevoegde stoffen kun je hem gewoon nog gebruiken.

Ik hoop dat je begrijpt wat ik wil zeggen met het maken van logische keuzes. Nu heb ik een paar simpele voorbeelden genomen maar het is slim om dit te doen op elk aspect van voeding, training, doelen stellen, leefstijl, mind-set, je omgeving en stress. Elk aspect waar ik me op richt in mijn workshops.

Wil je samen met mij aan de bak dan nodig ik je van harte uit om naar de volgende workshop te komen op 9 april in Nijmegen. Aanmelden kan via deze link.

Heb je nog vragen over de blog dan hoor ik die graag hieronder. Reageer via facebook of maak gebruik van het reactieformulier.

Hopelijk tot 9 april!

Gezonde Groet,

bart