Start met KetoX

Afvallen bij diabetes

Er zijn verschillende redenen waarom mensen willen afvallen. We gaan er vanuit dat als je de drang heb om af te vallen of op advies van de dokter moet afvallen, je automatisch overgewicht heb. Dit is de meest logische reden waarom iemand zou willen afslanken. Afslanken is niet de makkelijkste taak die op de één of andere dag resultaat levert zonder enige inspanning. Het klinkt dan wel avontuurlijk om het overtollig gewicht kwijt te raken, maar het is een nachtmerrie wanneer je om gezondheidsredenen je overgewicht moet kwijtraken. Overgewicht kan van enorme invloed zijn op je gezondheid. Overgewicht is de oorzaak van vele ziekten. Diabetes is één van de meest voorkomende ziekten die het met zich meebrengt. Als een bepaalde ziekte bij jou geconstateerd is, ben je verplicht om extra te letten op je voeding en zeker ook op je gewicht.

Afvallen met diabetes is een serieuzer verhaal dan wanneer we willen afvallen om nog net in die ene mooie jurk te passen voor het feestje van een vriendin. Iemand met diabetes is vrijwillig verplicht om extra op zijn/haar voeding- en gewicht te letten.

Wat is Diabetes?

Diabetes is een chronische aandoening die ervoor zorgt dat glucose niet goed kan worden opgenomen door de cellen. Dit komt doordat de insuline gehalte van het lichaam te laag is. Dit is voor het lichaam op lang termijn schadelijk. In veel gevallen worden de symptomen van diabetes niet herkend en de gevolgen hiervan onderschat. Vooral als je er niet serieus mee omgaat. Net als hoe een huishouding of een werkplek een management heeft, zo heeft het lichaam ook een bepaalde management. Ook voor diabetes patiënten is er een bepaalde management nodig die alles onder controle houdt. De drie belangrijke bouwstenen van dit management zijn: een aangepast voedingspatroon, het innemen van de nodige medicatie en het actief bewegen van het lichaam.

Bij diabetes maken we onderscheidt tussen de diabetes type 1 en de type 2. Bij de diabetes type 2 moet er een drastische verandering komen binnen de levenswijze van de persoon, omdat de type 2 wordt veroorzaakt door een ongezonde voedingspatroon, genetische aspecten en vooral de leefstijl. Op de genetische factoren kan je geen of weinig invloed uitoefenen, maar op de overige twee kan je direct invloed uitoefenen.

Als je alleen maar je voedingspatroon in positieve zin zou veranderen kan dat voor je gezondheid al een heel groot verschil maken. Natuurlijk weten we allemaal dat het makkelijk praten is om je voedingspatroon te verbeteren, ook als het in voordelen van je gezondheid is. Toch moet je ergens een begin aan maken. Als je je gezondheid bewust centraal stelt zal dit een goedwerkende stimulans zijn.

Mensen die overgewicht en diabetes hebben merken dat ze na een paar kilo’s afgevallen te zijn, zich meteen veel beter voelen. Ook de bloedsuikerwaarde zal er anders bijstaan.

Nu komt het… hoe kan je afvallen als je diabetes heb?

Het algemeen advies bij afvallen is altijd “let op je voeding, eet matig en het liefst weinig koolhydraten”. Het is de eerste stap om je gewoontes te veranderen. Ook het aanpassen van je voedingspatroon gebeurt niet in één keer, maar geleidelijk aan.

Enkele tips om geleidelijk en bewust af te vallen zijn:

Kleine Porties

Nuttigen van kleine porties in plaats van grote porties

Met het oog meten van voeding die je voor jezelf uitschept kan je niet altijd objectief genoeg inschatten. Een idee om kleinere borden in huis te halen maakt het nuttigen van kleinere porties onvermijdelijk. Als we in grote borden blijven eten, kunnen we automatisch meer gaan consumeren.

Groenten en Fruit

Niet bezuinigen op groenten en fruit, maar juist voldoende groenten eten

Diabetes en gezond eten gaan hand in hand. Omdat je voor je eigen gezondheid al zoveel ongezonde producten moet laten staan of liever moet vermijden, is het juist de bedoeling dat je gezonde producten en verantwoorde snacks  in de plaats gaat nuttigen. Groenten er fruit zijn hierin de voornaamste. Het houdt de bloedsuiker spiegel stabiel en voorkomt dalende en stijgende momenten. Als je bloedsuikerspiegel altijd op peil is, kan dit er vooral voor zorgen dat je minder medicatie hoeft te gebruiken.