Start met KetoX

We hebben er allemaal wel eens van gehoord of je hebt zelf last van aambeien.

Niet iets waar je gezellig over praat als je er last van hebt. Je kunt er ontzettend  veel hinder van ondervinden. Wanneer je aambeien hebt, zijn er toch wel wat dingen die je hiertegen kunt doen.

Wat zijn Aambeien

Wanneer je aambeien hebt, heb je een aandoening waarbij zwellichamen opzwellen en uitzakken. Zwellichamen zijn weefsels met bloedvaten in de endeldarm. Aambeien kun je zowel inwendig als uitwendig hebben. Vaak heb je er echt hinder van. Ze jeuken, doen pijn of geven een branderig gevoel. Ze kunnen gaan ontsteken, gaan bloeden en de kans dat ze groter worden, is aanwezig. De hele dag erge jeuk is op zich al heel vervelend. Steeds tussen je billen willen krabben en de kans dat de aambeien daardoor pijn gaan doen of gaan bloeden, is geen pretje. Het bloed wat je verliest als aambeien gaan bloeden, is helderrood. Vaak zie je het bloed na de ontlasting, bij het afvegen van je billen, op het toiletpapier zitten. Wanneer je bloed in je ontlasting ziet, moet je altijd de arts even raadplegen want het kan ook iets anders zijn. Rood bloed is wel een teken dat het van de onderste gedeelte van je darm afkomstig is en meestal ook van aambeien.

Er zijn inwendige en uitwendige aambeien. Die inwendige zie je dus niet zitten en kunnen opeens gaan bloeden. Als dat gebeurt, kan dat best wel schrikken zijn. Donker bloed en zwarte ontlasting zijn vaak tekenen dat de bloeding in veel hoger gelegen delen van de darmen is ontstaan. Dit heeft niets met aambeien te maken en moet ook altijd nagekeken worden door je arts.

Vrouwen hebben meer last van aambeien dan mannen.  Ook tijdens een bevalling en als je ouder wordt, is de kans groter om aambeien te krijgen.

Hoe ontstaan Aambeien?

Door de anus lopen veel aders. Die zitten daar omdat ze een belangrijke functie hebben. Ze zorgen ervoor dat er niet zomaar iets uit je anus loopt en ze regelen de sluitspierfunctie. Wanneer je zwak bindweefsel hebt of een gebrekkige doorbloeding, is de kans op aambeien vergroot. Zeker als je ook nog flink moet persen bij de stoelgang omdat je ontlasting te hard is,  heb je meer risico om aambeien krijgen. De druk op de zwellichamen wordt bij het persen te groot. Wanneer je flink moet persen is dat natuurlijk een teken dat je ontlasting niet in orde is en is het noodzakelijk om hieraan te werken. Het is belangrijk om hierop te letten. Veel darmklachten kunnen aambeien veroorzaken. Aambeien verergeren als je weinig beweegt en overgewicht hebt.  Ook wanneer je veel moet hoesten, geregeld zwaar tilwerk doet of veel laxeerproducten gebruikt, kan de kans op aambeien groter worden. Erfelijkheid kan ook een oorzaak zijn. Wanneer je veel zit, worden de darmen minder gemasseerd en is de ontlasting vaak harder en droger. Wanneer je eenmaal aambeien hebt, is het niet zo dat je ze altijd zult houden; ze kunnen wel verminderen of weggaan.

Verder kan de lever ook nog een oorzaak zijn voor het ontstaan van aambeien. De bloedvaten komend uit de poortader, lopen direct door naar de lever. Wanneer de lever uit balans is, kan dit de doorbloeding verminderen waardoor de druk op de poortader verhoogt en dus ook de druk op de bloedvaten in de endeldarm. Ook mensen met levercirrose hebben meer kans op aambeien. Levercirrose hoeft helemaal niet te ontstaan door veel alcohol, kan ook komen door te veel suikers en verkeerde voedingspatronen. De lever heeft vele functies, waaronder  het ontgiften en aanmaak van verteringssappen. Wanneer de lever zijn functie slecht kan vervullen, door overbelasting of teveel afvalstoffen, dan zal de kans op hoge bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte en het krijgen van aambeien en spataderen verhogen. Een goede ontgiftingskuur zal erg belangrijk zijn.

Volgens de Chinese geneeskunde is de milt ook een grote veroorzaker. Het miltdieet kan veel voordelen bieden. Hoe dit voedingsplan in elkaar zit kun je lezen in mijn boek: “Te koud? Te warm? Eet wat bij je past!

De huisarts zal degene zijn die de  diagnose aambeien bij je stelt. Dan zal hij altijd eerst de anus onderzoeken. Soms is een inwendig onderzoek noodzakelijk. De arts kan met reguliere producten de pijn en jeuk bestrijden en soms moeten aambeien operatief verwijderd worden of worden de aambeien afgebonden.

Het is belangrijk om vo