5 Redenen waarom Afvallen niet lukt

Afvallen is helaas niet eenvoudig en bijna iedereen heeft een of meerdere diëten achter de rug. Wat is de reden waarom het soms onmogelijk lijkt om je streefgewicht te bereiken?

Afvallen in 2021

Wat veel mensen niet weten is dat ze vaak (onbedoeld) gewoontes hebben die ervoor zorgen dat afvallen niet lukt. Ik dit artikel wil ik je graag een aantal redenen geven waarom afvallen niet lukt. Met deze wetenschap ik de kans groot dat je volgende poging wel slaagt!

Reden 1: Teveel Fruit

Het Voedingscentrum adviseert twee ons groenten en twee stus fruit per dag. Fruit is dus supergezond en je kunt er niet teveel van eten toch? Fout! Veel mensen die af willen vallen storten zich massaal op fruit maar wat velen niet weten is dat fruit naast suiker ook veel koolhydraten bevat. Deze worden in je darmen omgezet tot glucose. De aanwezigheid van glucose in de bloedbaan stimuleren je alvleesklier om insuline te produceren en insuline slaat de overtollige glucose op als vet. Eet dus niet teveel fruit.

Reden 2: Teveel Stress

Elke vorm van stress zorgt ervoor dat je lichaam in de spaarstand gaat. Het resultaat is een schommelende hormoonspiegel die de processen in je lichaam beïnvloeden. Ook het afslankproces zal door stress worden verstoort. Dit resulteert in een verhoogde afgifte van cortisol. Het gaat dan niet om tijdelijke stress maar meer om chronische stress. Het is aangetoond dat chronische stress een verhoogde opslag van buikvet tot gevolg heeft.

Reden 3: Te Weinig Vet

Veel mensen die willen afvallen gaan vetvrij eten. We moeten echter onderscheid maken tussen gezonde en ongezonde vetten. Ongezonde vetten zijn de transvetten, omega 6 vetten en bewerkte vetten die worden gebruikt voor bewerkte voedingsmiddelen produceren. Gezonde vetten zijn vetten uit vis, noten, kokos, dierlijke vlees, eieren, avocado en olijven. Deze vetten zijn essentieel om af te vallen. Het eten van vet gaat misschien tegen je gevoel in maar de consumptie van gezonde vetten in plaats van suiker geeft je meer energie en zorgt voor een verzadigd gevoel waardoor je minder honger hebt.

Reden 4: Teveel Sport

Afvallen door uitsluitend een dieet is niet genoeg. Bewegen is namelijk ook belangrijk. Een veelgemaakte fout is echter om teveel te sporten! iedere dag een uur in de sportschool is geen garantie voor een strakke buik. Vooral een regelmatige en intensieve cardio training zal je afslankresultaat niet bevorderen. Dat komt omdat je lichaam de oefening kan zien als stress, en stress veroorzaakt het vrijkomen van het hormoon cortisol. Op korte termijn is deze reactie gezond, het gevaar zit in teveel cardio waardoor een langdurige stijging van het cortisolniveau uiteindelijk zal leiden tot insulineresistentie wat zorgt voor verlies van spiermassa en gewichtstoename. Het is aan te raden om specifiek te trainen op vetverbranding.

Reden 5: Te Weinig Slaap

Een gebrek aan slaap wordt vaak vergeten als oorzaak van het mislukken van een dieet. Slaap is erg belangrijk, niet alleen als je af wil vallen. Slaap heeft een grote impact op je hormoonspiegels. Te weinig of een onregelmatig slaappatroon kan zelf leiden tot gewichtstoename. Recent onderzoek heeft aangetoond dat er een grote piek van de vetverbrandingshormonen wordt waargenomen tijdens diepe slaap.

Gezonde Groeten,

marianne

Marianne
Hallo, mijn naam is Marianne en ik werk freelance voor vetvrij.com. Ik volg de ontwikkelingen op de dieet en voedingsmarkt op de voet, en schrijft regelmatig recensies over boeken en tv uitzendingen. Ook test ik nieuwe producten uit en schets hier een objectief beeld over.