Supermarkt helpt niet bij gezonde keuze

Afvallen in 2021

De meeste supermarkten helpen consumenten te weinig bij het kiezen voor gezonde voeding. Het onderzoek ‘Super Gezonder?’ van de Consumentenbond wijst uit dat 7 van de 10 grote supermarktketens niet verder komen dan het eindoordeel ‘matig’. Alleen Albert Heijn scoort ‘goed’. Bij DekaMarkt is de gezonde keuze het lastigst.

Ten opzichte van 2006 ruimen supermarkten relatief meer plek in voor ongezonde producten. Gezonde producten zijn minder vaak in de aanbieding en er liggen vaker ongezonde producten bij de kassa. Albert Heijn, C1000, Super de Boer, Lidl, Plus, Jumbo en Coop speculeren het meest op de ‘zeurkracht’ van kinderen door ruim 80% van het snoepgoed op kinderhoogte te leggen.

Consumentenbond-directeur Felix Cohen heeft de eerste exemplaren van het onderzoeksrapport op 10 juni uitgereikt aan Paul Rosenmöller, de voorzitter Convenant overgewicht en aan Theo Roos, directeur van de brancheorganisatie van supermarkten (CBL). De bond adviseert een krachtiger beleid vanuit de overheid en komt bovendien met 5 concrete aanbevelingen aan de supermarktbranche, verwoord in een boodschappenlijst:

  • meer gezonde aanbiedingen;
  • geen snoep op kinderhoogte;
  • volledige voedingswaarde op alle producten;
  • minder zout en verzadigd vet;
  • zorg voor zeurvrije kassa’s.

Het rapport ‘Super Gezonder?’ is te vinden op de website van de Consumentenbond.

bron: Consumentenbond, 10/06/08

drs. Miriam Amstel
Al van jongs ben ik bezig met het creëren van deze gezonde levensstijl. De factoren beweging, gezonde voeding en ontspanning hebben ervoor gezorgd dat ik in balans ben. Ik ben gediplomeerd voedingsdeskundige, hormoontrainer, (dieet)psycholoog, orthomoleculair voedings- en supplement adviseur. De afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen bij het creëren van een gezonde levensstijl. Ik zie het als een uitdaging om te bloggen voor kwalitatief hoogwaardige websites als vetvrij.com en maak gebruik van wetenschappelijk studies en bronnen om mijn verhaal te onderbouwen. Heb je een vraag of suggesties naar aanleiding van mijn columns of reviews? Laat dan een reactie achter onderaan de pagina. Ik lees alles reacties en reageer indien wenselijk.