Oorsuizen, Tinnitus, Oorpijn

22 Reacties

Oorsuizen ofwel Tinnitus is een veel voorkomend probleem. Naar schatting 150.000 mensen in Nederland hebben last van een onophoudend rinkelend, fluitend, suizend, piepend, dreunend, kloppend, tikkend of razend geluid in hun oren. Al deze manieren van ‘oorgeluiden’ behoren tot oorsuizen of Tinnitus. oorsuizen

De term Tinnitus is afkomstig van het Latijnse Tinnitus Aurium, wat zoveel betekent als ‘gerinkel in de oren’. Deze geluiden, die niet van buiten afkomstig zijn, kun je in één of beide oren horen. Het komt voor bij ooraandoeningen, maar ook bij te hoge of te lage bloeddruk. In de meeste gevallen is het niet te genezen. Dit wil niet zeggen dat er niets aan te doen is. Oorsuizen kan je leven sterk beïnvloeden. Er kunnen slaap- en concentratiestoornissen optreden, het kan zelfs tot angst en depressieve toestanden leiden.

De oorzaak van Oorsuizen

Er kunnen verschillende aandoeningen zijn in het oor die oorsuizen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld maar aan een prop oorsmeer in de buitenste gehoorgang, problemen met gebit of kaken, een verwonding aan hoofd of oor, een oude gehoorbeschadiging, blootstelling aan veel lawaai, het gebruik van bepaalde geneesmiddelen. Andere oorzaken:

Otosclerose

Dit is een erfelijke ziekte van het benige binnenoor, die begint tussen de twintig en veertig jaar. Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen. Zonder operatie leidt de ziekte meestal tot doofheid

Ziekte van Ménière

Dit is een chronische aandoening van het binnenoor. Tijdens een aanval kun je last hebben van misselijkheid en braken, duizeligheid, oorsuizen, slechthorendheid aan één kant, drukkend gevoel aan de kant van het betreffende oor. De oorzaak van deze ziekte is de samenstelling en hoeveelheid van de vloeistof die in het labyrint van het oor circuleert. Koffie, nicotine en alcohol verergeren deze ziekte. Het kan leiden tot volledige doofheid aan beide oren

Gesponsorde Berichten

Tumoren

Een tumor op de gehoorzenuw kan oorsuizen, slechthorendheid, duizeligheid en evenwichtsstoornissen veroorzaken. De tumor moet dan operatief verwijderd worden

Wat kan je doen tegen Tinnitus

Bij chronische tinnitus kan een goed aangepast hoortoestel het gehoor instellen op een ander geluid. Een tinnitusmaskeerapparaat produceert een maskerend geluid dat het gesuis of gepiep wegdrukt. Helaas er er geen geneesmiddel tegen oorsuizen. De succesvolste therapie richt zich op de kracht en aanpassingsvermogen van de menselijke geest. Met behulp van psychotherapie kunnen de meeste tinnituspatiënten met hun kwaal leren omgaan. Spanning en vermoeidheid kunnen de klachten verergeren

Tips bij oorsuizen

 • Laat je oren altijd medisch en audiologisch onderzoeken op eventuele afwijkingen.
 • Zorg voor voldoende rust en ontspanning.
 • Probeer goed te slapen.
 • Vermijd medicijngebruik.
 • Wees matig met koffie en alcohol.
 • Vermijd spanning en opwinding.
 • Zorg voor een afleidend geluid.
 • Let op je bloeddruk.
 • Zorg voor afleiding en activiteit.

bron en meer informatie: doof.nl

Aanbevolen Artikelen

Gratis Turbo Afslank Receptengids
"Vul je naam en email adres in en ontvang gratis de turbo afslank receptengids"
De recepten uit dit gratis receptenboek helpen je om op een lekkere en verantwoorde manier te eten. Winactie: omdat vetvrij.com is uitgeroepen tot een van de beste websites op het gebied van voeding en gezondheid geven we tijdelijk iedere maand een Vitadis Slanker leven plan t.w.v. 236,- euro weg! Je doet automatisch mee aan de winactie en maakt iedere maand kans op een gratis Vitadis Fase 1 pakket ter waarde van 236,95 euro!
arrow 3
vitadis

Facebook Reacties

Sanne

Sanne

Berichten

Mijn naam is Sanne Sanders en ik ben trendwatcher op het gebied van dieet, voeding, gezondheid en beauty. Regelmatig schrijf ik een artikel of review voor vetvrij.com Heb je een vraag of suggestie? Dan kun je me een berichtje sturen.

22 reacties aan Oorsuizen, Tinnitus, Oorpijn

 1. ow ja met koptelefoon.. er zijn mensen met dit zelfde probleem waar de ruis is weg gegaan door hier naar te luisteren

 2. Hallo Hoppa, de Schuman resonances zijn niet iets voor mij. Ik heb het uiteraard geprobeerd maar het wordt er bepaald niet rustiger van in mijn hoofd. Gelukkig heb ik ook goede dagen met heel weinig lawaai.
  Het vreemde is dat ik altijd met herrie in mijn hoofd wakker word, na het opstaan wordt het op sommige dagen snel minder, een vrij vast ritme, 2, soms meer dagen, tot max. 4, vrij rustig tot soms vrijwel stil dan weer een dag met erg veel herrie in mijn hoofd.

 3. Hoi allemaal, een tip is misschien. Zorg voor een goed kussen. Ik heb een **kussen aangeschaft wat erg goed bevalt, merknaam:atlas tournet. Mijn hoofd ligt nu vlak wat prettig aanvoelt. Mijn nek voelt s’morgens veel ontspannener aan.Je hoofd zo hoog mogelijk leggen( sommigen beweren dat dit verlichting geeft) geeft een scheve stand van je nek-en bovenrugwervels als je slaapt wat op de lange duur niet goed is.Een warme douche net voor het slapen werkt erg ontspannend heb ik gemerkt en ik val dan veel sneller in slaap.
  ** Ik heb een testkussen op proef meegekregen, ik slaap er nu een aantal nachten op en ik schaf het aan, het kost 89 euro.

 4. Als de haarcellen zijn beschadigd dan gaan de hersencellen die daarmee corresponderen zelf geluid produceren of de geknakte cq platgeslagen haarcellen geluid uitzenden. In beide gevallen is natuurlijk geen echt geluid van buitenaf maar fantoomgeluid. Derde mogelijkheid is dat de haarcellen die omgevallen zijn daadwerkelijk geluid opvangen van de bodem van de gehoorgang en wel het stromen van bloed van de haarvaatjes die door de bodem van die gehoorgang lopen.

  Zout zoet caffeine alcohol stress kruidig voedsel bepaalde medicatie overgewicht spanning in de schouders en nek gehoorbeschadiging hersenletsel overeten wereld op de schouders nemen ontevredenheid depressie hoge bloeddruk vieze oren kunnen tinnitus veroorzaken maar ook hyperacusis en meniere gaan gepaard met oorsuizen.

  Bepaalde therapieen zoals cognitieve gedragstherapie haptonomie TRT kunnen helpen om de Tinnitus naar de achtergrond te krijgen door er geestelijk mee om te leren gaan.

  • Ik heb weer contact met mijn huisarts opgenomen. Voorlopig slik ik maar promethazine om op de dagen dat ik veel last heb toch wat te kunnen slapen.Verwijzing voor de KNOarts gekregen daar de huisarts wat onderzoeken wil laten doen. Wellicht door de KNOarts doorverwijzing naar het audiologisch centrum> tinnitusloket voor eventuele verdere hulp( gedragstherapie/TRTtraining)daar ik me depressief voel.Ik kan bij mijzelf geen verband leggen tussen koffie drinken of een glaasje wijn en de tinnitusaanvallen. Het lijkt een totaal eigen leven te leiden.

 5. sinds een half jaar heb ik last van oorsuizen. Er bleek een propje in te zitten. Helaas was het suizen niet weg na het uitspuiten van de oren.

  deze maand kreeg ik andere klachten erbij. Mijn bloeddruk bleek te hoog. Ik heb nu bloeddruk verlagende medicijnen en mijn oorsuizen is een stuk minder (bijna weg).
  Ik heb altijd al geroepen, kan het niet aan mijn bloeddruk liggen, maar nee, dat was het probleem niet, (aldus de dokter), en er werd dus geen meting gedaan.

  Om een lang verhaal kort te maken, Vraag om een bloeddrukmeting als je last krijgt van oorsuizen. Blijkbaar wordt dat niet standaard gedaan bij deze klacht.

 6. Hoi,
  Ik heb meer dan een jaar last van Tinnitus, en heb overal getracht informatie te vinden. Maar helaas. Het ergste is als je op een verjaardag bent geweest dan is de ruis de dag erna veel erger. En dan ga je de drukte vermijden.
  Toen kreeg ik het advies om i.p.v mijn gewone oordoppen (universeel) te vervangen door comfoor pluggerz cm music er 25. Bij beter horen. En nadat ik ze had laten aanmeten en ze had ontvangen ben ik na het gebruik ervan wel optimistisch. Na een muziek programma te hebben beluisterd had ik anders een enorme ruis ook bij drukte met kleine kinderen. Maar nu blijft de ruis rustig het is niet meer erger geworden dus bij mij helpt het. Het haalt de hoge tonen weg

  Wijnand

  dmv een filter.

 7. Ik heb ook tinnitus.Ik woon in duitslan en daar word wel degelijks iets aan gedaan.Ik slik iedere dag 3ginko 400. Tabletten en twee maal per dag een theelepeltjr magnesium poeder in de thee.het helpt uitstekend Sinds. Ik dit slik en na elf. Infusen.is mijn tinnitus zeker voor 80% afgenomen.Ik kan er nu heel goed mee leven.

  • Hallo Greetje,

   Fijn te horen dat je goed geholpen wordt. Hoe is je tinnitus ontstaan?
   Wat voor infuusbehandling heb je gehad? HAES ? Waar heb je dat laten doen?
   Het is lastig om vanuit Nederland aan een goed en betrouwbaar adres te komen, dus als je een adres hebt wil daar graag in contact mee komen.

   Alvast bedankt. Groetjes, Marit

 8. IHoi….

  Ik heb ook last van oorsuizen en daarbij ook nog aan een kant doof gevoel in mijn gezicht. Het zit in de buurt van het oor en staalt wat tintelend uit naar mijn wang. Heb van de arts een spray gekreg voor in de neus te sprayen. Dat hielp wel eventjes maar nu werkt het niet meer.Het is langzaamaan begonnen met kloppende geluiden in mijn oor die van tijd tot tijd op kwamen zetten. Mijn oor heeft ook 2 weken dicht gezeten met vocht. De huisarts wil me toch doorsturen naar de kno-arts als het over een week niet verdwijnt. Wie herkent dit ook????

Geef een reactie

*

Klik slechts één keer op de knop 'Reactie plaatsen' Het plaatsen kan enkele seconden duren.
Je E-Mail adres wordt niet gepubliceerd. Tekstopmaak is mogelijk als HTML formaat. <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties.

Abonneer je op deze discussie zonder zelf te reageren of abonneer je op de nieuwsbrief.