Kinderen met overgewicht is probleem dat dagelijks groter wordt. Ben je benieuwd of jouw kind een gezond gewicht heeft. of juist overgewicht en dieet moet volgen? Raadpleeg dan de onderstaande tabel voor de gemiddelde gewichten van kinderen en tieners van 2 tot 16 jaar.

Ouders zijn het voorbeeld voor hun kinderen. Ben je benieuwd of je zelf een gezond gewicht hebt? Raadpleeg dan de gezond gewicht tabel voor volwassenen.

Tips voor kinderen met overgewicht

Kinderen met overgewicht is, helaas, een groeiend probleem. Overal liggen de verleidingen op de loer. Vaak weten kinderen (en ouders) niet hoe ze overgewicht van kinderen aan moeten pakken. Met een aantal eenvoudige tips voor kinderen met overgewicht is het echter goed mogelijk om overgewicht te verminderen.

De voedingsindustrie speelt hier een grote rol in door op de verpakkingen de leukste plaatjes en helden te drukken of er een of andere spaaractie aan vast te knopen. Na veel gezeur van je kind ga je vaker overstag dan je lief is. Met vaak alle gevolgen van dien. Iets lekkers zo af en toe kan geen kwaad maar het moet wel iets speciaals blijven. Afgelopen week schrok ik zo erg van een jong kind met overgewicht. Zelfs mijn zoontje van 5 zei dat die jongen toch wel erg dik was en zelfs borsten had. Ik vond het verschrikkelijk voor de jongen. De moeder die erbij was, had zelf ook overgewicht aan haar te zien. Ik kan dan niet begrijpen dat de moeder niet ingrijpt, maar het verhaal verder van de jongen ken ik niet. Wel zette het me weer aan het denken hoe je een kind nu leert wat wel en niet gezond is. Mijn eigen kinderen weten inmiddels veel over gezonde en ongezonde voeding en roepen vaak ook door de winkel bij het snoep “mama hier zit veel suiker in hé “. Ook bij ons mag gerust een keertje gesnoept worden, maar dan wel af en toe.

Een keer per week wegen

Om de gewichtscurve van een kind in kaart te brengen is het raadzaam om 1x per week te wegen. Doe dit bij voorkeur op dezelfde dag, en in de ochtend. Het lichaamsgewicht van kinderen schommelt van nature, dus dagelijks op de weegschaal staan geeft een vertekend beeld. Als gevolg van een gezonde leefstijl zakt dat gewicht vanzelf! Gezond eten en je goed voelen is veel belangrijker dan ongezond eten om maar slank te kunnen zijn.

Recepten voor Kinderen

Goede voeding is essentieel voor volwassenen en kinderen. Maar wat is verantwoord? De basis zit in natuurlijke producten die niet alleen gezond zijn maar in de smaak vallen bij kinderen. Het 7×7 Receptenboek heeft een aantal voordelen:

 • De recepten bestaan enkel uit natuurlijke producten
 • De recepten zijn voordelig en makkelijk te maken
 • De recepten zijn geschikt voor het hele gezin
 • De recepten helpen je wekelijks tot wel 2 kilo lichaamsvet te verbranden

7x7_button

Het 7×7 Afslank Receptenboek vs. Andere Diëten:

overgewicht grafiek

Door de natuurlijke eigenschappen van de recepten is gewichtsverlies niet alleen gegarandeerd, het is ook nog eens blijvend.

Gratis Deskundig Advies voor Kinderen (en ouders)

Er zijn verschillende deskundigen verbonden aan deze website. Nicole Vrehen en Bea Pols zijn gespecialiseerd in kinderen met overgewicht. Heb je een vraag, of wil je advies? Bezoek dan hun profielpagina voor een deskundig advies.

Body Mass Index (BMI) voor Kinderen

Of jij of je kind ondergewicht, een gezond gewicht, overgewicht of obesitas heeft wordt in veel gevallen berekend door middel van je Body Mass Index. Maar hoe bereken je een BMI, en wat wil het precies zeggen? Als je meer over gezond gewicht en de Body Mass Index wil weten adviseren we je om het artikel ‘Body Mass Index‘ te lezen. Zoals je in de onderstaande tabellen kunt zien wordt er onderscheid gemaakt tussen jongens en meisjes. Dit is ook het geval bij de Body Mass Index voor kinderen.

Gezond Gewicht Tabel voor Kinderen en Tieners

Gezond gewicht voor Jongens: Gezond gewicht voor Meisjes:
Leeftijd Gewicht (kg):
2 12
3 15
4 17
5 20
6 22
7 24
8 26
9 28
10 31
11 35
12 39
13 45
14 52
15 57
16 61
Leeftijd Gewicht (kg):
2 12
3 15
4 17
5 18
6 21
7 24
8 27
9 31
10 35
11 39
12 43
13 48
14 52
15 55
16 57

Bedenk bij het hanteren van deze gegevens dat het gaat om gemiddelden. Sommige kinderen zijn nu eenmaal langer of wat zwaarder gebouwd ten opzichte van andere kinderen. Bij een hoger gewicht is er dus niet automatisch sprake van overgewicht.

Gesponsorde Berichten

Body Mass Index voor kinderen

Om iets te kunnen zeggen over het lichaamsgewicht wordt ook bij kinderen de Body Mass Index (BMI) gebruikt. De BMI wordt berekend door het gewicht in kilo’s te delen door de lengte in meters in het kwadraat. Oftewel: het gewicht delen door de lengte en dan nog een keer door de lengte. Wel is tot 18 jaar de beoordeling van de BMI anders dan bij volwassenen. Bij kinderen hangen lengte en gewicht namelijk sterk af van de leeftijd omdat ze nog in de groei zijn.

Boeken voor kinderen met overgewicht

Kinderen met overgewicht + Werkboek
Kinderen met overgewicht + Werkboek
Gerbrand van Hout

Help, mijn kind is te dik
Help, mijn kind is te dik
Kurt Widhalm

Onlangs is vetvrij.com uitgeroepen tot een van de beste websites op het gebied van dieet, voeding en gezondheid. Om dit te vieren mogen we je tijdelijk een aantal receptenboekjes helemaal gratis aanbieden. Ieder receptenboekje bevat een aantal heerlijk lichte recepten voor het hele gezin die je met een gerust hart kunt klaarmaken en opeten. Voor meer informatie bezoek je de actiepagina.

Reageer op dit bericht. Geen facebook? reageer dan hier

Speciaal voor jou geselecteerd

377 REACTIES

 1. Ik ben een meisje van 11 over 2 maa den 12 ik ben 1.58 en weeg 50 kilo moet ik er wat aan doen?
  Reageerrrrrrr pleeeeeeeassseeeee
  Bezorgd angstig meisje

 2. zeur niet zo dat jullie te dik zijn en shit
  ik ben 15 en weeg 35 kilo ik ben veel te licht vanwege ziekten en alles dus wees blij dat je iets hebt en wees er trots op

 3. Hii,
  Kben 12 jaar (Bijna 13) en weeg nu 52 kilo kben ongeveer 1,61. Ik voel me dus echt dik. Weet iemand hoe ik het makkelijkst kan afvallen?

 4. Ik ben 15 jaar 169,5 cm en weeg 55,6
  Is dit veel? Ik ga 3x per week kickboksen en ga vaak hardlopen, maar wanneer ik door de week gezond eet, misschien (wegens drukke rooster)
  Te weinig, maar in het weekend denk ik, van ja dat haal ik morgen wel eraf.. En vervolgens ben ik weer aangekomen en voel me rot. Hoe val je af waarbij je toch ervoor zorgt dat er geen eetbuien onstaan?
  want ik ben vorige maand in de vakantie 5 kilo aangekomen, er zijn er nu al wel weer 2/1,8 van af maar ik voel me echt walgelijk.

 5. Ik ben 1.68
  Ik weeg 63.7
  Ik hè overgewicht, en mijn vader wil er niks aan doen, maar ik wel..
  Wat kan ik doen om aftevallen??!
  Ik ben de dikte uit de klas, van alle meisjes en veel jongens
  Ik schaam me kapot en word er vaak mee gepest
  De dunste meisjes uit de klas zeggen dat ze dik zijn
  Ze zijn superdom, en mijn buik peult uit, enige tips??? Alsjeblieftttttt, ik wil niet eindigen als iemand die ik niet wil zien als mezelf in de spiegel. .

  • Hey je kan proberen gezond te eten en veel sporten! Maar geloof me dik zal je nooit echt zijn want het ligt gewoon aan je bouw,en daar heb ik zelf ook last van..
   Groetjes Tessa

 6. ik ben nog jong maar heb over gewicht ik weet nu ongeveer 50/49 kilo en wil graag 40/37 ik heb heel veel geprobeerd met mijn moeder en zelf maar ik hou niks vol mijn probleem is dat ik te weinig beweeg en te veel eet ik wil graag hulp en mag ook die gratis proef tablet van xls medical proberen vriendelijke groetjes jadae

 7. ik ben 10 jaar en ik weeg 30 kilo ben ik te licht

  • Misschien, maar daar hoef je je nergens zorgen over te maken hoor

  • licht eraan hoe lang je bent want als je heel klein bent heb je geen ondergewicht

 8. Hey
  Ik ben te dik
  Ik ga 2 keer per week naar de sportschool
  Ik ben 12 (bijna 13)
  En ik weeg 61.1
  En ik weet niet Hoelang ik ben (in mijn klas midden grooste

  Hoe val je goed en snel af?

  • hoi ik ben afgevallen 5 kilo ik deed aan een goed eet patroon zal ik ook proberen als ik jou was nu ben ik kinder model

 9. Hey
  Ik ben te dik
  Ik ga 2 keer per week naar de sportschool
  Ik ben 12 (bijna 13)
  En ik weeg 61.1
  Hoe val je goed en snel af

 10. Beste Amal, het is niet goed in te schatten of je je zorgen zou moeten maken op basis van je leeftijd en je gewicht. Als je daar toch twijfels over hebt is het goed om een keer met een van je ouders langs te huisarts te gaan. Die kunnen vaak goede adviezen geven hierover.
  Hoop dat je hier wat aan hebt.
  mvg, Jeroen

 11. Hallo ik ben amal en ik ben 7 jaar en ik weeg 45 kilo. Moet ik me zorgen maken!

 12. Hey,ik ben 46,5cm
  En weeg 44,5kg
  Heb ik overgewicht of niet?

  Antwoord pleace ik ben een gezond schema aan het volgen dus dit is heel belangerijk

 13. ik ben 1.53 lang
  ik weeg 37.6
  ben ik te dik of te dun???????????
  reageer alsjeblieft!!!!!!!!!!!!!!

  groetjes een jongen

  • Dun, maar als je kijkt in het schema hierboven, scheelt dat niet veel ik weeg 12 kilo meer in ik ben iets groter maar ook dik en jij dun, maak je je geen zorgen, zolang je jezelf niet uitsterft hopelijk

 14. hallo
  ik ben 1.53 lang
  ik weeg 37.6 kg
  ben ik te dik of te dun???
  Reageer alsjeblieft!!!!!!!!!!
  Groetjes een jongen

 15. Hoe kan je je ideale gewicht en lengte berekenen?

 16. Hoi , ik ben 12 en weeg 47 kilo ik ben 1.64 ben ik dik?

  • Nee je bent perfect

1 3 4 5

ReageerHoud mij op de hoogte van nieuwe reacties.

Abonneer je op deze discussie zonder zelf te reageren of abonneer je op de nieuwsbrief.