Kinderen met overgewicht is probleem dat dagelijks groter wordt. Ben je benieuwd of jouw kind een gezond gewicht heeft. of juist overgewicht en dieet moet volgen? Raadpleeg dan de onderstaande tabel voor de gemiddelde gewichten van kinderen en tieners van 2 tot 16 jaar.

Ouders zijn het voorbeeld voor hun kinderen. Ben je benieuwd of je zelf een gezond gewicht hebt? Raadpleeg dan de gezond gewicht tabel voor volwassenen.

Tips voor Kinderen met Overgewicht

Kinderen met overgewicht is, helaas, een groeiend probleem. Overal liggen de verleidingen op de loer. Vaak weten kinderen (en ouders) niet hoe ze overgewicht van kinderen aan moeten pakken. Met een aantal eenvoudige tips voor kinderen met overgewicht is het echter goed mogelijk om overgewicht te verminderen.

De voedingsindustrie speelt hier een grote rol in door op de verpakkingen de leukste plaatjes en helden te drukken of er een of andere spaaractie aan vast te knopen. Na veel gezeur van je kind ga je vaker overstag dan je lief is. Met vaak alle gevolgen van dien. Iets lekkers zo af en toe kan geen kwaad maar het moet wel iets speciaals blijven. Afgelopen week schrok ik zo erg van een jong kind met overgewicht. Zelfs mijn zoontje van 5 zei dat die jongen toch wel erg dik was en zelfs borsten had. Ik vond het verschrikkelijk voor de jongen. De moeder die erbij was, had zelf ook overgewicht aan haar te zien. Ik kan dan niet begrijpen dat de moeder niet ingrijpt, maar het verhaal verder van de jongen ken ik niet. Wel zette het me weer aan het denken hoe je een kind nu leert wat wel en niet gezond is. Mijn eigen kinderen weten inmiddels veel over gezonde en ongezonde voeding en roepen vaak ook door de winkel bij het snoep “mama hier zit veel suiker in hé “. Ook bij ons mag gerust een keertje gesnoept worden, maar dan wel af en toe.

Een Keer per Week Wegen

Om de gewichtscurve van een kind in kaart te brengen is het raadzaam om 1x per week te wegen. Doe dit bij voorkeur op dezelfde dag, en in de ochtend. Het lichaamsgewicht van kinderen schommelt van nature, dus dagelijks op de weegschaal staan geeft een vertekend beeld. Als gevolg van een gezonde leefstijl zakt dat gewicht vanzelf! Gezond eten en je goed voelen is veel belangrijker dan ongezond eten om maar slank te kunnen zijn. *

Recepten voor Kinderen

Goede voeding is essentieel voor volwassenen en kinderen. Maar wat is verantwoord? De basis zit in natuurlijke producten die niet alleen gezond zijn maar in de smaak vallen bij kinderen. Het 7×7 Receptenboek heeft een aantal voordelen:

 • De recepten bestaan enkel uit natuurlijke producten
 • De recepten zijn voordelig en makkelijk te maken
 • De recepten zijn geschikt voor het hele gezin
 • De recepten helpen je wekelijks tot wel 2 kilo lichaamsvet te verbranden

7x7_button

Het 7×7 Afslank Receptenboek vs. Andere Diëten:

overgewicht grafiek

Door de natuurlijke eigenschappen van de recepten is gewichtsverlies niet alleen gegarandeerd, het is ook nog eens blijvend.

Gratis Deskundig Advies voor Kinderen

Er zijn verschillende deskundigen verbonden aan deze website. Nicole Vrehen en Bea Pols zijn gespecialiseerd in kinderen met overgewicht. Heb je een vraag, of wil je advies? Bezoek dan hun profielpagina voor een deskundig advies.

Body Mass Index (BMI) voor Kinderen

Om iets te kunnen zeggen over het lichaamsgewicht wordt ook bij kinderen de Body Mass Index (BMI) gebruikt. De BMI wordt berekend door het gewicht in kilo’s te delen door de lengte in meters in het kwadraat. Oftewel: het gewicht delen door de lengte en dan nog een keer door de lengte. Wel is tot 18 jaar de beoordeling van de BMI anders dan bij volwassenen. Bij kinderen hangen lengte en gewicht namelijk sterk af van de leeftijd omdat ze nog in de groei zijn. Of jij of je kind ondergewicht, een gezond gewicht, overgewicht of obesitas heeft wordt in veel gevallen berekend door middel van je Body Mass Index. Maar hoe bereken je een BMI, en wat wil het precies zeggen? Als je meer over gezond gewicht en de Body Mass Index wil weten adviseren we je om het artikel ‘Body Mass Index‘ te lezen. Zoals je in de onderstaande tabellen kunt zien wordt er onderscheid gemaakt tussen jongens en meisjes. Dit is ook het geval bij de Body Mass Index voor kinderen.

Gezond Gewicht Tabel voor Kinderen

Gezond gewicht voor Jongens: Gezond gewicht voor Meisjes:
Leeftijd Gewicht (kg):
2 12
3 15
4 17
5 20
6 22
7 24
8 26
9 28
10 31
11 35
12 39
13 45
14 52
15 57
16 61
Leeftijd Gewicht (kg):
2 12
3 15
4 17
5 18
6 21
7 24
8 27
9 31
10 35
11 39
12 43
13 48
14 52
15 55
16 57

Bedenk bij het hanteren van deze gegevens dat het gaat om gemiddelden. Sommige kinderen zijn nu eenmaal langer of wat zwaarder gebouwd ten opzichte van andere kinderen. Bij een hoger gewicht is er dus niet automatisch sprake van overgewicht.

Body Mass Index voor kinderen

 

Boeken voor kinderen met overgewicht

Kinderen met overgewicht + Werkboek
Kinderen met overgewicht + Werkboek
Gerbrand van Hout

Help, mijn kind is te dik
Help, mijn kind is te dik
Kurt Widhalm

[quote_box_center]Onlangs is vetvrij.com uitgeroepen tot een van de beste websites op het gebied van dieet, voeding en gezondheid. Om dit te vieren mogen we je tijdelijk een aantal receptenboekjes helemaal gratis aanbieden. Ieder receptenboekje bevat een aantal heerlijk lichte recepten voor het hele gezin die je met een gerust hart kunt klaarmaken en opeten. Voor meer informatie bezoek je de actiepagina.[/quote_box_center]

bronnen:

408 REACTIES

 1. ik ben 11 en ik ben 1,55 m. en ik weeg 46,8 ben ik dus te dik

  PS. Mijn dokter zegt het gaat niet om de leeftijd maar hoe lang je bent dus ik weet niet wat hier staat en ten tweede. ik zie er fit uit niet dik als je mij ziet denk je dat ik 37 / 39 weeg dus ik weet niet wat je praat iedereen uit mijn klas van de meisjes is 11 behalve 3 meiden en al die meiden die 11 jaar zijn en zo kang zijn als mij en een beetje korter zijn wegen allemaal 45 43 enz enz enz . dus ik weet niet wat hier staat ❓❓❓❌❌❌❌❌❌❌❌❌❌❌❌❌❌

 2. Hallo, Ik ben een meisje van 12 jaar, mijn BMI is 14!
  Ik ben 160 cm lang!
  En ik weeg 36!
  Andere mensen zeggen vaak dat ik meer moet eten!
  Ik heb zelfs al wel eens gehoord dat mensen dachten dat ik anorexia heb! Maar dat is niet zo!
  Maar ik vind mezelf dik vooral mijn boven benen! Daar blubberd allemaal vet… moet ik nu afvallen of aan komen? En ik heb een sixpack ? hoe kan dat?

 3. Ik ben een meisje van 12 jaar, mijn BMI is 14!
  Ik ben 160 cm lang!
  En ik weeg 36!
  Andere mensen zeggen vaak dat ik meer moet eten!
  Ik heb zelfs al wel eens gehoord dat mensen dachten dat ik anorexia heb! Maar dat is niet zo!
  Maar ik vind mezelf dik vooral mijn boven benen! Daar blubberd allemaal vet… moet ik nu afvallen of aan komen? En ik heb een sixpack ? hoe kan dat?

  • Hoi! Nee hoor, je hebt een gezonde bmi (20,6) en je gewicht past goed bij je lengte! No worries :)

 4. Ik ben 12 en weeg 47 en ik ben 1.58 ik ben de langste van groep 8 en denk dan ook de zwaarste ben ik nou zo lang of is mijn klas gewoon zo klein?

 5. Lieve Allemaal ,

  Ik ben een beetje geschrokken van al jullie berichtjes en het liefst zou ik ze allemaal persoonlijk beantwoorden .
  Mijn eerste advies is stel je ouders op de hoogte als je twijfels hebt over je gewicht of je nou te zwaar of te
  licht bent dat maakt niets uit .
  Jullie voelen je er allemaal toch rot bij en onzeker , dat is niet nodig want dit gevoel is op te lossen als je er over praat .
  Mijn advies schrijf op wat je eet en bedenk of het gezond of ongezond is .
  Als je bewuster gaat eten en gezonder ga je je ook beter voelen .
  Zoek hulp bij een huisarts als je het gevoel hebt dat je er niet meer uit komt maar blijf niet met een onzeker gevoel rond lopen .
  Veel liefs Marianne

 6. Ik ben een meisje van bijna 15 jaar .. Ik ben 170cm ik weeg rond de 80-85 ik heb overwicht ja,maar ik voel me goed ik vind dat raar .. ik kan alles wat de rest kan ik was nog nooit gepest dat ik dik ben ik vind dat raar.Ik wil wel afvallen,maar dat lukt me niet ik heb niet genoeg motivatie .. misschien is het daarom ik wil ongeveer 65-70 kg zijn ik hoop dat het ooit zal lukken :)

  • Beste Anoniem ,
   Je zou eens contact met een voedingsdeskundige kunnen op nemen . Zij kan jou helpen met een juist voedings patroon .Als je ouders aanvullend verzekerd zijn kan je dit ook vergoed krijgen ( wel even naar de voorwaarden vragen ) Als je jong bent heb je niet zo snel last van je ( slechte eetgewoontes ) maar binnen in gebeurt er wel wat .En kan zelf ontwikkeld worden naar diabetes type 2. Dat kan je beter voorkomen .Nu is je lichaam nog jong en bij het afslanken krimpt je huid ook weer mooi mee straks niet meer . Ik hoop dat je hier genoeg motivatie in zult vinden om serieus naar je eetpatroon te gaan kijken .
   Succes Marianne

 7. Ik ben een meisje van 11 over 2 maa den 12 ik ben 1.58 en weeg 50 kilo moet ik er wat aan doen?
  Reageerrrrrrr pleeeeeeeassseeeee
  Bezorgd angstig meisje

  • Je zit op een goed gewicht geen rede voor paniek .
   Gezond eten en bewegen dan kan er niets verkeerd gaan .

 8. zeur niet zo dat jullie te dik zijn en shit
  ik ben 15 en weeg 35 kilo ik ben veel te licht vanwege ziekten en alles dus wees blij dat je iets hebt en wees er trots op

 9. Hii,
  Kben 12 jaar (Bijna 13) en weeg nu 52 kilo kben ongeveer 1,61. Ik voel me dus echt dik. Weet iemand hoe ik het makkelijkst kan afvallen?

  • Hoi Anoniem ,
   Voor je lengte en gewicht ben je zeker niet te zwaar
   .Je schrijft dat je je dik voelt. Ik wil je ook adviseren om
   niet zo bezig te zijn met afvallen .Gezond eten is wel
   belangrijk en dan kom je ook niet aan .
   Begin met de schijf van vijf die kan je vinden op het internet .
   Bewegen is ook belangrijk voor een gezond gewicht ,
   probeer iedere dag een uur te bewegen , fietsen ,wandelen ,gymles,
   of een andere leuke sport . Als je het gevoel blijft houden dat je
   je te dik voelt bespreek dit dan met je ouders,leerkracht op school of
   een huisarts zij kunnen je verder helpen om op een andere manier
   naar je zelf te kijken .
   Als je nog vragen hebt kan je mij een berichtje sturen .

 10. Ik ben 15 jaar 169,5 cm en weeg 55,6
  Is dit veel? Ik ga 3x per week kickboksen en ga vaak hardlopen, maar wanneer ik door de week gezond eet, misschien (wegens drukke rooster)
  Te weinig, maar in het weekend denk ik, van ja dat haal ik morgen wel eraf.. En vervolgens ben ik weer aangekomen en voel me rot. Hoe val je af waarbij je toch ervoor zorgt dat er geen eetbuien onstaan?
  want ik ben vorige maand in de vakantie 5 kilo aangekomen, er zijn er nu al wel weer 2/1,8 van af maar ik voel me echt walgelijk.

  • Hoi Mashleigg ,
   Zoals ik het nu lees beweeg je genoeg ,overgewicht heb je zeker niet,
   Het gewicht op de weegschaal wil niet altijd zeggen dat het vet weegt,
   Ik denk dat je goed gespierd bent en spieren wegen zwaarder dan vet .
   Als je vezels eet voorkom je eetbuien .Op het internet kun je vinden waar
   vezels allemaal inzitten.Van vezels word je niet dik die poep je gewoon
   weer uit .Omdat je veel sport is een extra gekookt eitje goed voor je spieren .

 11. Ik ben 1.68
  Ik weeg 63.7
  Ik hè overgewicht, en mijn vader wil er niks aan doen, maar ik wel..
  Wat kan ik doen om aftevallen??!
  Ik ben de dikte uit de klas, van alle meisjes en veel jongens
  Ik schaam me kapot en word er vaak mee gepest
  De dunste meisjes uit de klas zeggen dat ze dik zijn
  Ze zijn superdom, en mijn buik peult uit, enige tips??? Alsjeblieftttttt, ik wil niet eindigen als iemand die ik niet wil zien als mezelf in de spiegel. .

  • Hey je kan proberen gezond te eten en veel sporten! Maar geloof me dik zal je nooit echt zijn want het ligt gewoon aan je bouw,en daar heb ik zelf ook last van..
   Groetjes Tessa

  • Je hebt geen ernstige mate van overgewicht ,
   Gezond eten veel groente en fruit .
   Bewegen is ook belangrijk voor een gezond gewicht .
   binnenkort ga je misschien weer in de lengte groeien en dan is dat buikje weer weg .
   Gewoon in de spiegel blijven kijken je bent gewoon een leuk meisje om te zien ,
   leuk haar ,mooie ogen , die oorbellen in je oren ( zie je wel ze is er gewoon )
   Als je last hebt van pesten ga er mee naar de leerkracht of je ouders.

 12. ik ben nog jong maar heb over gewicht ik weet nu ongeveer 50/49 kilo en wil graag 40/37 ik heb heel veel geprobeerd met mijn moeder en zelf maar ik hou niks vol mijn probleem is dat ik te weinig beweeg en te veel eet ik wil graag hulp en mag ook die gratis proef tablet van xls medical proberen vriendelijke groetjes jadae

 13. Hey
  Ik ben te dik
  Ik ga 2 keer per week naar de sportschool
  Ik ben 12 (bijna 13)
  En ik weeg 61.1
  En ik weet niet Hoelang ik ben (in mijn klas midden grooste

  Hoe val je goed en snel af?

  • hoi ik ben afgevallen 5 kilo ik deed aan een goed eet patroon zal ik ook proberen als ik jou was nu ben ik kinder model

 14. Beste Amal, het is niet goed in te schatten of je je zorgen zou moeten maken op basis van je leeftijd en je gewicht. Als je daar toch twijfels over hebt is het goed om een keer met een van je ouders langs te huisarts te gaan. Die kunnen vaak goede adviezen geven hierover.
  Hoop dat je hier wat aan hebt.
  mvg, Jeroen

 15. Hey,ik ben 46,5cm
  En weeg 44,5kg
  Heb ik overgewicht of niet?

  Antwoord pleace ik ben een gezond schema aan het volgen dus dit is heel belangerijk

  • Dun, maar als je kijkt in het schema hierboven, scheelt dat niet veel ik weeg 12 kilo meer in ik ben iets groter maar ook dik en jij dun, maak je je geen zorgen, zolang je jezelf niet uitsterft hopelijk

LAAT EEN REACTIE ACHTER