Column: Oerdieet

1 Reactie

Column Geertje van der Meer

We hebben het ene dieet nog niet gehad of het volgende dient zich alweer aan, althans volgens orthomoleculair therapeut Corrie van der Voort zaterdag in het programma ‘Sneons’ van Omrop Fryslân.

Volgens mevrouw Van der Voort moeten we allemaal aan het Paleodieet, ook wel oerdieet genoemd.

Want, zo luidde haar stelling, in de oertijd moesten de mensen het doen met wat de natuur voortbracht. Ze aten heel basaal en moesten elke dag vele kilometers lopen om in hun dagelijkse voedingsbehoefte te kunnen voorzien. Dat gebeurt tegenwoordig niet meer en de mens eet ongezond dus worden we ziek en krijgen we overgewicht. Overgewicht kwam in de oertijd niet voor dus ligt het ook in de lijn der verwachting dat de toen levende mens het niet had.

Het dieet van de oermens bestond volgens onderzoek uit zaden en noten, groene groenten, wild, vis, gevogelte en eieren. Brood, pasta, rijst, melk, peulvruchten en bewerkte producten komen en kwamen in het voedingspatroon niet voor.

Klaas Kasma, een topkok uit Leeuwarden en ook net als ik deelnemend aan de discussie, vertelde dat hij zich al zag lopen op het groen rondom de studio. Met een knuppel in de hand jagend op de konijntjes die vrijelijk rondhuppelden om daarna nog even bij zijn buurman langs te gaan die een volkstuintje heeft om daar het perceeltje wortels clandestien te rooien.

Natuurlijk begrijp ik de motivatie van het oerdieet maar ik kan er geen voedingsadvies op schrijven. Tenminste niet ééntje waarmee ik mijn cliënten blij kan maken. Vaak valt het al niet mee een advies in elkaar te zetten wat heel goed bij de cliënt past en niet te veel ingrijpt in het sociale kader van de betreffende persoon. Want hoe je het ook wend of keert, de moderne mens wil ook nog een beetje leven en daar hoort zo nu en dan een uitspatting bij.

Op de vraag van Miranda Werkman of ik wel eens uit de band sprong kon ik met genoegen antwoorden dat ik tijdens mijn vakantie van vorige week een grote zak met patat en mayo had leeggegeten en daar ontzettend van had genoten.

Klaas keek mij waarderend aan, mijn buurvrouw kon mijn actie niet waarderen. Ze weet niet wat ze mist.

Geertje van der Meer

Aanbevolen Artikelen

 • 2Kinderen van de rekening Las u het ook? Het artikel met de titel ' Veel kinderen levensbedreigend dik'. Verdorie dacht ik, daar zit je dan als gewichtsconsulent […]
 • Afbeelding 131 Custom 70x70Koolrabi Recept Donderdags ga ik boodschappen doen bij de Lidl. En daar zag ik een min of meer vergeten groente. In de biologische groentetassen vind je […]

Facebook Reacties

Geertje van der Meer

Geertje van der Meer

Berichten

Mijn naam is Geertje van der Meer. Ik ben een gewichtsconsulente met een missie. Begeleiding bij het afvallen is voor mij van groot belang.

Eén reactie aan Column: Oerdieet

 1. Elisabeth van der Ark

  Hoi Geertje,

  Ik denk niet dat je nog weet wie ik ben, maar we hebben samen examen gedaan voor gewichtsconsulente.

  Wat een leuke discussie zal dat geweest zijn, hihi.

  Maar ik denk wanneer we zo zouden gaan eten, het inderdaad lastig is om en dagmenu uit te schrijven. Denk ook dat te hooi en te gras eten geen goed eetpatroon bewerkstelligd.

  Groetjes,
  Elisabeth

Geef een reactie

*

Klik slechts één keer op de knop 'Reactie plaatsen' Het plaatsen kan enkele seconden duren.
Je E-Mail adres wordt niet gepubliceerd. Tekstopmaak is mogelijk als HTML formaat. <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties.

Abonneer je op deze discussie zonder zelf te reageren of abonneer je op de nieuwsbrief.